vrijdag, juni 30, 2006
Too Much User Interface
It’s not a book that I would recommend to you because of its metaphysical depths: it actually introduces you to a programming approach to building highly interactive websites and in the meantime you also figure out how to sell snowboards, you build a coffee maker and you even watch a boxing match.
Meer op Capgemini's CTO Blog
maandag, juni 26, 2006
2.0 Considered Harmful
Meer op Capgemini's CTO Blog
vrijdag, juni 23, 2006
Retro-zomer: Het Anna Kournikova-gevoel van JAVA
Het is zomer. En ik denk dat ik maar eens flink ga bijdragen aan de komkommertijd. Wie weet is het nog leuk ook. In de komende weken zal ik u hier regelmatig verblijden met een column die ik zo'n jaar of 7 geleden - nog voor de grote millenniumklap - schreef voor het ondertussen ter ziele gegane CM Corporate. Wie weet zit er zo nu en dan een achteraf profestisch woord tussen. Of juist niet, oordeel zelf. Vandaag: Het Anna Kournikova-gevoel van JAVA, uit 1999.
JAVA is gewoon een programmeertaal die toevallig op de vleugels van Internet groot is geworden. Niets meer en niets minder.
Toch lijkt het vaak meer om een religie te gaan. 'Scott McNealy is God' stamelt een vakgenoot kortgeleden. Hij is zojuist teruggekeerd uit San Francisco waar hij de JavaOne-conferentie heeft bijgewoond. Dat is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor JAVA-ontwikkelaars, georganiseerd door Sun, de uitvinder van JAVA. 21000 Man en een enkele vrouw verzamelt zich onder de grond in het gigantische Moscone congrescentrum. Op het programma staan 4 dagen gevuld met voordrachten, demo's en aankondigingen.
In de grote zaal van het Moscone-centrum spreekt één van de grote JAVA-evangelisten het hongerige publiek toe. Net als veel van zijn collega-predikers lijkt hij ernstig over de 40. Zijn moeizaam bij elkaar geharkte paardenstaartje versterkt slechts het effect. 'De opmars van JAVA is niet meer te stuiten' stelt hij vast; 'binnen twee jaar zijn er meer JAVA-programmeurs dan C++-programmeurs'.
Alleen al het feit dat JAVA consequent met de C++ wordt vergeleken geeft aan dat het hier in feite om een non-issue gaat. Naast roestige zagen hebben we straks dus ook nog afgebroken beitels.
C++. De grootste misdaad tegen de mensheid die de IT-wereld de laatste 15 jaar heeft weten te fabriceren. Een programmeertaal voor echte mannen die met slechts twee doelen is ontworpen: a) een maximum aantal taalelementen bevatten waarmee bugs kunnen worden geproduceerd b) zo complex mogelijk zijn. Niet bepaald een eer om mee vergeleken te worden. Slechts zeer weinig IT-managers zullen overwegen met C++ hun bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen. Waarom dan wel met JAVA?
Op de markt verdringen de congresgangers zich ondertussen voor de JAVA-car: een auto die met behulp van JAVA warempel een webpagina kan produceren waarop de garage op afstand kan zien wat er mis is met de auto. Ook wordt de ter plekke voor de helft van de prijs aangeboden Palmpilot V palmtopcomputer grif afgenomen. Er is immers een Java virtual machine voor de Palmpilot beschikbaar. Er kan dus nu op een PC een JAVA-programma worden ontwikkeld dat vervolgens op de Palmpilot kan worden gedraaid. Een ware revolutie. Toch?
Het kritische gehalte beweegt zich onder de grond van San Francisco snel naar nul. Dat nieuwe technologieën, zoals het van de bad guys van Microsoft gepikte Java Server Pages en Enterprise JavaBeans het belang van de taal JAVA zelf steeds verder naar de achtergrond schuiven, lijkt niemand op te vallen.
Java is de Anna Kournikova van de hedendaagse IT: gemiddelde, best aardige prestaties in een zeer trendy verpakking. Anna slaat regelmatig ballen mis. Maar haar goudkleurige tennispakje en paardenstaart vergoeden veel.
McNealy raakt op dreef. Net als zijn idool David Letterman heeft hij een Top 10 verzonnen: 'Tien redenen waarom JAVA het gaat winnen van Microsoft'. Bij elke reden die hij opsomt krijst de zaal het uit van het lachen. Vooral na reden nummer 2 ('Tito Jackson heeft ook JAVA geleerd') is het publiek nauwelijks meer tot stilte te brengen. Gelukkig lukt het Scott toch nog om nummer 1 te noemen ('Ik werd vroeger op school nog erger gepest dan Bill Gates').
donderdag, juni 22, 2006
Panel Debate 2.0
Meer op Capgemini's CTO Blog
maandag, juni 19, 2006
De Muren van Jericho
Anno 2006 zijn we er meer gespitst op dan ooit om veilig te zijn achter onze virtuele muren. Virussen, hackers en de landelijke pers staan te trappelen om eens flink huis te houden in onze systemen. En anders is er nog wel de wet- en regelgever die strakkere eisen dan ooit stelt aan de beveiligingsmaatregelen.
De vraag is of de muren ooit dik genoeg zullen zijn. In onze tijd is letterlijk alles met alles verbonden en als er geen netwerkverbinding is dan zijn er nog altijd USB-sticks en verwisselbare harde schijven. Informatie lekt aan alle kanten en er zijn niet genoeg Hans Brinkers om alle gaten in de dijk te dichten.
Wat nog belangrijker is, is dat we ons zelf moeten afvragen of we dat wel willen, al die schijnzekerheid achter een haag van dichtgekwakte netwerkpoorten en procedures. Met de opkomst van webservices lonkt een wereld vol collaborative businessmodellen . Daarin is het zaak fijnmazige informatie als het moet realtime door een keten van samenwerkenden bedrijfsvoeringen te pompen. Reactiesnelheid en transparantie zijn daarbij de toverwoorden. En die verhouden zich slecht tot de obstakels die worden opgericht door een te strak aangesnoerde beveiliging.
Het lijkt een paradox, openheid en transparantie aan de ene kant en afdoende beveiligd zijn aan de andere kant. Toch zijn er groeperingen die geloven dat het kan. Met helemaal voorop misschien wel het Jericho Forum, een werkgroep binnen het standaardisatieconsortium The Open Group die zich bezig houdt met het thema van beveiliging zonder muren. Eén van de eerste wapenfeiten die het Jericho Forum op zijn naam zette was het introduceren van de term ‘de-perimeterisation’: een woord waarmee je het de komende zomer op tuinfeesten met IT’ers aardig kunt uithouden.
De-perimeterisation beschrijft wat je kunt doen om de informatie van de organisatie te beveiligen terwijl tegelijkertijd de buitenste omheining (de ‘perimeter’) wordt weggehaald. Het doet het zeer grondige werk van het forum tekort, maar als we de managementsamenvatting van Jericho Style Security for Dummies zouden moeten schrijven, dan zouden we het hebben over een mix van integrale encryptie, protocollen en hardwareverbindingen die impliciet veilig zijn en – vooral – authenticatie op het niveau van individuele gegevenselementen. Laat iedereen maar overal proberen aan te komen, dat is eigenlijk het motto. Als je tot in de BIOS van de PC ingebakken voorzieningen hebt om de identiteit van iemand vast te stellen, dan hoef je pas op het werkelijk allerlaatste moment te beslissen of zo iemand ook werkelijk toegang heeft tot de informatie die wordt gevraagd.
Goedbeschouwd scheelt zo’n pas schieten als je het wit van hun ogen ziet strategie heel wat werk én geld. Je vertrouwt uitsluitend op de allerlaatste verdedigingsring. Je geeft dan geen tonnen meer uit aan gepantserde beveiligingsauto’s maar zet in plaats daarvan een klein deel van het bedrag in op een onkraakbare geldtrommel.
Een leuke metafoor die te denken geeft over wat het zou betekenen voor onze IT-oplossingen van morgen. Als we de beveiliging zo dicht mogelijk bij de waardevolle spullen zelf – de gegevenselementen – moeten aanbrengen, brengt ons dat eigenlijk terug op een kern die we soms wel eens lijken te vergeten: de goede oude database. Je kunt nog zulke geweldig verantwoorde dingen doen met webservices of objecten, ergens is er altijd wel een omweg of een zwak punt te vinden die iemand rechtstreeks bij de gegevens brengt. En dan kan de beveiliging maar beter spijkerhard zijn. Misschien is het ernstig ontrendy om een pleidooi te doen voor meer aandacht voor de database en – o gruwel - stored procedures. Maar aan de andere kant, de goden moet je nooit verzoeken. Kunnen ze in Jericho van meepraten.
Uit: Software Release Magazine, Nummer 4 2006.
woensdag, juni 14, 2006
IT Department: Eat your Own Dog Food!
....There’s no better way to show commitment than eating one’s own dog food, or – as some of my French colleagues would call it – drinking one’s own champagne. I can imagine why that Ford plant manager in Michigan recently announced that only Ford- or subsidiary-built vehicles are allowed to park on the plant premises: it must be discouraging to see the place swarmed every day by Daihatsu’s, Suzuki’s and Toyota’s. If even the creators themselves don’t use their own products, why would customers even consider buying?
In IT, the slogan is probably even more true. And it doesn’t only pertain to software manufacturers (we can safely assume that Microsoft is not using Firefox too much in their offices, nor that SAP uses Oracle Financials for their book keeping, nor that Siebel account managers prefer salesforce.com to keep track of their sales opportunities): every IT department can use the Dog Food Principle to bridge the gap with their clients at the business side of the organisation.....
vrijdag, juni 09, 2006
Mumified architects
More on Capgemini's CTO blog
Your fraud is in the SMS
Gisteren deed ik ook iets a-typisch. Mijn zoon ging 'geld' kopen in het spel Runescape (een krankzinnige role playing game waarin de speler zich door een semi-middeleeuwse wereld begeeft, tegelijkertijd geld verdienend, wapens bemachtigend, chattend met medespelers; o ja, er wordt ook nog wel eens een monster of booswicht over de kling gejaagd). Ik probeerde een Paypal transactie te doen van een bescheiden 12 Euro. Deze mislukte omdat Mastercard zo'n doorzichtige poging tot fraude honend opzij schoof. Dat zou meneer Tolido nooit doen. Toch? Daarna probeerde ik mijn VISA kaart. Daarmee lukte het wel.
Ik was bijna een beetje teleurgesteld in VISA. Waren ze daar de scherpte verloren en lette concurrent Mastercard juist heel goed op? (ik praatte gewoon gezellig door in mezelf. Er was verder toch niemand thuis) Aan de andere kant, de transactie was via de kanalen van VISA verlopen - die deden dus zaken - terwijl voor het te rigide Mastercard niets te doen was.
De ochtend erop was ik er definitief van overtuigd dat VISA het slimmer doet. Ik kreeg een SMSje waarin ik op de hoogte gesteld werd van een mogelijk dubieuze transactie via Paypal met de firma Runescape. Of ik alleen maar even de tekst 'OK' wilde terugsturen als er niks aan de hand was. En of ik anders even het alarmnummer wilde bellen.
Goedbeschouwd weer een mooi voorbeeld van een beveiligingsstrategie waarin je je niet achter al te dikke muren verbergt (waardoor er niks valt te beleven) maar in plaats daavan handig en just in time op mogelijke verstoringen in de flow van activiteiten reageert. Ik houd het even op 1-0 voor VISA dit jaar.
maandag, juni 05, 2006
File op Tweede Pinksterdag
vrijdag, juni 02, 2006
Deel 3 Open Methode
".... Het zal ook vooral in de richting van gedeelde ervaringen en bewezen patronen zijn, waarheen open methoden zich in de nabije toekomst verder ontwikkelen. Net als dat bij Togaf het geval bleek, waarin gestandaardiseerde procesbeschrijvingen weliswaar het noodzakelijke fundament vormen maar waarin de Wijsheid van de Massa zich toch vooral toont in het delen van patronen en ontwerpen die in de praktijk wérken. Wie alvast een vleugje wil opsnuiven van wat dat zou kunnen gaan betekenen neemt een kijkje op een platform als PatternShare: niets minder dan een open Wikipedia van bewezen ontwerppatronen. Een luilekkerland voor methodologen die in een tijdperk van open standaards op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen...."
donderdag, juni 01, 2006
Open Methode Deel 2
"..... Standaardisatie is echter geen vanzelfsprekende kwaliteit in het IT-vakgebied, al helemaal niet in het domein van IT-architectuur en haar chique zusje ‘enterprise architectuur’. Dat zal iets te maken hebben met de psychologische gesteldheid van de meeste architecten. Combineer de drang tot perfectionisme, een meer dan gemiddelde analytische aanleg, een snuifje megalomanie en diep gewortelde eigenwijsheid, en het wordt duidelijk waarom er juist in de IT-architectuur zoveel methoden bestaan....."
Free Service-orientation
Meer op Capgemini's CTO Blog.