vrijdag, juni 09, 2006

Your fraud is in the SMS

Indrukwekkend, wat die jongens bij VISA doen. Toen vorig jaar mijn portefeuille door vakbekwame inbrekers uit de achterbak van mijn auto was gevist, had de creditcardmaatschappij binnen 20 minuten door dat er a-typische uitgaven werden gedaan (sigaretten bij een pompstation). Voor de zekerheid werd de kaart gelijk maar geblokkeerd. Ongetwijfeld een ge├Âlied staaltje Business Intelligence met software die je bestedingspatroon analyseert op uitbijters.

Gisteren deed ik ook iets a-typisch. Mijn zoon ging 'geld' kopen in het spel Runescape (een krankzinnige role playing game waarin de speler zich door een semi-middeleeuwse wereld begeeft, tegelijkertijd geld verdienend, wapens bemachtigend, chattend met medespelers; o ja, er wordt ook nog wel eens een monster of booswicht over de kling gejaagd). Ik probeerde een Paypal transactie te doen van een bescheiden 12 Euro. Deze mislukte omdat Mastercard zo'n doorzichtige poging tot fraude honend opzij schoof. Dat zou meneer Tolido nooit doen. Toch? Daarna probeerde ik mijn VISA kaart. Daarmee lukte het wel.

Ik was bijna een beetje teleurgesteld in VISA. Waren ze daar de scherpte verloren en lette concurrent Mastercard juist heel goed op? (ik praatte gewoon gezellig door in mezelf. Er was verder toch niemand thuis) Aan de andere kant, de transactie was via de kanalen van VISA verlopen - die deden dus zaken - terwijl voor het te rigide Mastercard niets te doen was.

De ochtend erop was ik er definitief van overtuigd dat VISA het slimmer doet. Ik kreeg een SMSje waarin ik op de hoogte gesteld werd van een mogelijk dubieuze transactie via Paypal met de firma Runescape. Of ik alleen maar even de tekst 'OK' wilde terugsturen als er niks aan de hand was. En of ik anders even het alarmnummer wilde bellen.

Goedbeschouwd weer een mooi voorbeeld van een beveiligingsstrategie waarin je je niet achter al te dikke muren verbergt (waardoor er niks valt te beleven) maar in plaats daavan handig en just in time op mogelijke verstoringen in de flow van activiteiten reageert. Ik houd het even op 1-0 voor VISA dit jaar.

2 opmerkingen:

Hans zei

Uitbijters?

Ron zei

Ja, uitbijters:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Detectie_van_uitbijters