vrijdag, januari 06, 2006

Daar stond hij dan op de eettafel, mijn nieuwe Apple iMac G5 met 20 inch display. Aangeschaft om in één snelle beweging alle andere randapparatuur die tot dan mijn woonkamer had gevuld te verwijzen naar de schroothoop. Ik had er goed over nagedacht (zie mijn weblog van eergisteren voor een kort verslag van deze avontuurlijke missie) en ik had zelfs advies ingewonnen van anderen. Vooral de doordachte, invoelende mening van mijn 'technische' broer had de doorslag gegeven: EEN APPLE? SCHEI TOCH UIT MET JE APPLE, MAN. EEN APPLE IS VOOR MIETJES EN VOOR ONHANDIGE SUKKELS. NOU JA, DUS EIGENLIJK IS HET DING NOG WEL WAT VOOR JOU OOK. MAAR DIT TERZIJDE. DOE EENS EEN KEER ALS GEWONE MENSEN. VOOR DE VERANDERING, WIL JE. NEEM EEN WINDOWS MEDIA CENTER, DIE ZET JE ERGENS ONDER DE TAFEL EN DIE IS ER SPECIAAL VOOR GEMAAKT. IEDEREEN WIL WINDOWS. EN JIJ DUS OOK. HIPPIE! Ja, dit had me absoluut geholpen. Na een kort bezoek aan het Apple Centre in Den Haag was de koop geregeld. Enkele dagen later kreeg ik ook de EyeTV 610 binnen en de AlphaCrypt Smartcard. Deze laatste is nodig om het digitale televisiesignaal van Casema te kunnen decoderen.

Hij stond mooi op mijn eettafel, die Apple. Ik kon me er in eerste instantie niet toe zetten echt iets te gaan doen met het ding. De kinderen vermaakten zich uitstekend met de ingebouwde camera en de bijbehorende PhotoBooth software. En de iMac stond daar gewoon fraai te zijn. Maar ik geef toe, tijdens het eten stond het ding toch wat in de weg en toen de eerste pindasausvlekken op het scherm begonnen te verschijnen (je moet dat rouwmoment trouwens altijd maar gewoon snel door; hèhè hij is niet nieuw meer, en hij kan in iéder geval niet meer ingeruild worden) wist ik dat het moment was aangebroken: oude rommel de televisiekast uit, speakers en snoeren met wilde gebaren op een hoop gooien en alles naar de schuur in de achtertuin.

En dan slechts de Apple iMac ervoor in de plaats zetten. Ik vond het een mooi gebaar met een diepe, doorvoelde lading. Het deed niets af aan het spirituele karakter van de hele situatie dat er ook nog het kleine EyeTV kastje bij moest. Zou mooi zijn geweest als er gelijk ook maar een TV tuner annex Kabeldecoder in het scherm was ingebouwd, maar er moet nog wat te wensen overblijven. Anders voelt je leven gelijk al zo vervuld aan, daar schiet niemand wat mee op.

Of dwaal ik nu af?

Na enig proberen en enkele Duitstalige foutmeldingen wist ik de Casema smartcard op de juiste manier in de EyeTV te stoppen. Daarna sloot ik het geheel aan op de televisiekabel. Qua zichtbare snoeren zat ik op een alltime low: één antennekabel naar de EyeTV, één stroomkabel (voor de Apple) en een firewire kabel tussen beide apparaten, uit het zicht weggewerkt achter de displaystandaard. Het toetsenbord en de muis waren beiden met Bluetooth uitgerust, dus daar konden we het geheel draadloos afhandelen. Ik had nog twee afstandsbedieningen over: één voor de EyeTV en één zeer klein gevalletje voor het bedienen van de Apple.

Deze laatste is bedoeld om Front Row aan te sturen: een applicatie die draait op de Apple en die is bedoeld om met de gebruiker op de verderop gelegen zitbank te communiceren. Je krijgt dan een levensgroot menu te zien dat je ook vanaf de andere kant van de kamer kunt lezen en manipuleren. Vanuit dat menu kun je alles doen met iTunes, foto's en films bekijken en DVD's afspelen. Vooral de manier waarop je iTunes aanstuurt is aantrekkelijk, want het scherm oogt in feite als een reuze iPod die je op de bekende manier gebruikt.

DVD's stop je via de zijkant van het scherm in het apparaat en deze worden met de gebruikelijke kwaliteit afgespeeld. Voor de zekerheid draaide ik maar even Blade III Trinity, in feite een sociaal bewogen drama dat handelt over de zoektocht van een getourmenteerde paria naar de wortels van zijn bestaan. O ja, er worden ook wat vampiers in de pan gehakt. Ik vond de bloeddruppels even realistisch als altijd van het breedbeeldscherm afspatten; een scherm dat overigens een fractie kleiner is dan de televisie die daarvoor gebruikt werd, maar hé! als ik mijn muur wilde vullen had ik wel een plasma-TV of een beamer met een projectiescherm of zo gekocht. Komen we wel gelijk bij een klein nadeeltje van deze setup: Dolby Surround 5.1 zit er niet in. De Apple heeft weliswaar een digitale, optische uitgang maar die zal moeten worden aangesloten op een apart 5.1 luidsprekersysteem met bijbehorende versterker. We hebben het dan over minimaal 5 luidsprekers, een versterkerkastje, de onvermijdelijke subwoofer en - godbetert - weer een afstandsbediening erbij. En heel veel kabels, inderdaad. Ik had het er niet voor over. Voor je het weet heb je een Logitech 5.1 systeem in je huiskamer geïnstalleerd en ziet alles er weer uit als de meld- en regelkamer van het lokale vuilverwerkingsbedrijf.

Dan maar geen surround! Op dit moment houd ik het bij het bescheiden stereogeluid dat uit de twee ingebouwde Apple speakers komt. Misschien dat er op een gegeven ogenblik wat onderkoelde Bose dingetjes bij zullen komen, maar dat zijn bijna ontkénningen van speakers. Die tellen niet.

De televisie werkt goed, ook al kostte het de EyeTV software bijna twee uur om alle 220 televisie- en radiokanalen te vinden. Maar nu heb ik ook elke denkbaar Casema-kanaal tot mijn beschikking, vanaf Nederland 1 en SBS6 via MTV2 en Discovery Traveller tot aan het Digitale Kanaal Voor de Vereniging van Houders van Langoorkonijnen. Deze laatste zender maakt overigens nog verdomd interessante programma's, maar daarover later meer.
Elk bestaand en niet bestaand radiokanaal heb ik uiteraard op deze manier ook in de lijst, zonder mankeren afgespeeld door de EyeTV software.

Jammer dat EyeTV nog niet vanuit de Front Row software kan worden aangestuurd. Maar ik weet zeker dat we daar binnenkort wel een update van die lieve mensen van de Apple software-afdeling voor zullen ontvangen. Televisie kijken op op de iMac werkt verder uitstekend, zij het dat het niet helemaal lukt om in één klap fullscreen te komen (heb je toch heel even die draadloze muis nodig), het beeld van dichtbij gezien wat gruizig is (maar wie gaat er ook met zijn neus op het scherm zitten, behalve 's morgens vroeg als je nog geen lenzen in hebt) en het soms bijna moeilijk is om uit honderden kanalen te moeten kiezen (uit spontaan zelfmedelijden schieten nu bijna de tranen in mijn ogen, ja jongen, vroeger - in 2006 - was het vaak afzien hoor).

Je zou bijna vergeten dat de Apple iMac G5 tevens een computer is: je hebt dus leuke software als PhotoBooth (geheid succesmateriaal voor narcistische pubers), email en de Safari Internet Browser tot je beschikking. Deze laatste browser gaat niet gebukt onder de gratis ingebouwde voorzieningen voor ongebreideld hacken waaraan we via Internet Explorer zo gewend zijn geraakt. Best jammer dat ik al die virussen moet missen; voelt een beetje hol aan.

De Apple bromt enigszins. Hij moet namelijk gekoeld worden. Als je daar op gaat letten, valt het op. Zo simpel ligt dat. Ik denk, ik vermeld het maar even.

We maken de tussenstand op en komen binnen een paar weken zeker bij u terug met meer ervaringen uit de praktijk van het Apparaatarme Huishouden:

Lege huiskamer zonder metaal en kabels: zeer geslaagd
Beeld: aanvaardbaar voor de TV, uitstekend met DVD
Bediening: lekker weinig afstandsbedieningen, Front Row is veebelovend
Geluid: niet wat het moet zijn; er zullen hoe dan ook speakers bij moeten
Randgebeuren: brommende koeling, draadloos toetsenbord en muis moet je ergens kwijt

Totaalbeeld als in 'zijn we cool bezig': wat denkt u zelf?

Met dank aan eenieder die deze Quest For Emptyness heeft gevolgd. Een speciale vermelding voor het kundige advies van mijn broer. Uiteraard had hij gelijk.

Maar ík heb een Apple.

1 opmerking:

Anoniem zei

Use The Ancient secrets of feng shui home design. To Make Money and Increase Your Health. Visit Us at http://fengshui444.com..