donderdag, december 20, 2007

IT Executive column: Politiek Correct

Geen mooiere plek dan het gure, besneeuwde Oslo om Al Gore nog eens te laten uitleggen hoe het ook alweer zit met global warming. En wat een voorrecht om de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede van zo dichtbij te kunnen meemaken. Op de keper beschouwd is Al er natuurlijk een van ons: hij heeft dan weliswaar het Internet nog net niet zelf uitgevonden maar hij heeft toch maar mooi een Oscar gewonnen met een film die weinig meer is dan een veredelde Powerpointpresentatie. En dan nu ook nog de Nobelprijs.

Het publiek van het door Cisco gesponsorde officiële ereconcert bevat heel wat IT-managers, ga daar vooral van uit. En je voelt de eensgezindheid met de minuut stijgen. Verdomd, we gaan het nu eens helemaal anders doen in 2008: want de wereld, dat zijn we zelf.

Het betere kerstgevoel krijg je allereerst door plannen te maken voor Groene IT. Wat valt er eigenlijk veel stroom te besparen door slim te virtualiseren, door processoren minder toeren te laten maken en door energiezuinige servers te kiezen. Hebben we het nog niet eens gehad over het bewust verminderen van het aantal printerafdrukken en het kieskeuriger opslaan van gegevens. Het is maar een greep uit de maatregelen om het energiegebruik te beperken en daarmee de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Als we met zijn allen een tikje minder zinloos computergeweld ten toon spreiden, hebben we in de zomer van 2013 nog steeds een paar monumentale ijsschotsen rond de Noordpool drijven, dat is zo ongeveer de denktrant. O ja, en we besparen er veel geld mee: uiteraard niets meer dan een smakelijk gouden randje om ons eco-altruïsme heen.

Maar er zijn meer signalen die erop wijzen dat het komende jaar in het teken van de Politiek Correcte IT staat. Uitgerekend vandaag jaagt staatssecretaris Heemskerk in één vloeiende beweging zijn actieplan “Nederland Open In Verbinding” door de Tweede Kamer heen. De overheid gaat massaal aan de open standaards en ook komt er een positieve discriminatie van Open Source-oplossingen.

En denk niet dat er alleen in het anti-imperialistische pinguïnkamp wordt gejuicht: voorop bij de pleitbezorgers loopt het Ministerie van Defensie, dat gelijk maar een handboek over ODF publiceert. Desgevraagd laat een woordvoerder weten een stukje open connectiviteit best wel belangrijk te vinden voor harmonie in de samenwerking, weetjewel.

Zelden zijn we in de IT het nieuwe jaar met zulke warme gevoelens ingegaan. De CIO als hippie. Ik ga er straks nog even lekker wat over mediteren.

Gepubliceerd in IT Executive, 19 december 2007

maandag, december 17, 2007

Voorspellingen 2008 - nieuwe inzichten

Onvoorstelbaar wat er toch elk jaar weer gebeurt met mijn bezoekstatistieken als het tegen eind december loopt. De mensen kruipen 's avonds blijkbaar achter de PC, gepijnigd door die ene, grote vraag over wat er volgend jaar zal gaan gebeuren. En omdat ik in wat blog-items zowel de woorden 'voorspellingen' en '2008' heb gebruikt, neemt mijn populariteit op Google zienderogen toe. Nou moet ik toegeven dat ik ook best een beetje paranormaal begaafd ben. En ik heb The Secret gelezen, dus mocht iets nog niet gebeurd zijn, dan zorg ik wel dat het gebeurt (graag gedaan, deze management summary van het boek). Voor de verandering gooi ik er eens wat serieuze voorspellingen tegenaan. En aangezien het Internet één groot publiek dagboek is, mag u me aan mijn oren erbij trekken als de toekomst straks toch een tikkie anders uitpakt.

Maar kijkt u gerust even mee in Tolido's kristallen bol:

1. Wat nog weinigen doorhebben is dat er volgend jaar gewoon weer een Republikein president wordt in Amerika. De verrassende Mike Huckabee staat nog niet op ieders vizier, maar hij gaat eerst Giuliani aftroeven als Republikeinse kandidaat en rijdt daarna vakkundig over Hillary's uitgestreken smoeltje. (update 20/12: het gebeurt nu al. Ik kijk er uiteraard niet van op).

2. Land van het jaar 2008 wordt uiteraard China. En ook van zo'n beetje de hele eeuw daarna schat ik zo in. Tjonge tjonge, wat worden ze populair, onze ambitieuze, Chinese vrienden. Zelden zullen we een innovatievere, betere verslaglegging van de Olympische spelen gaan zien. En wat zijn we toch lekker kleinzielig en kortzichtig bezig op onze eigen armzalige postzegel in die tochtige polder.

3. Er komt een Tour de France zonder dopingschandalen. Is dan ook niemand in geïnteresseerd, zeker niet in de zomer van de Olympisch spelen. Ik ben er sowieso niet in geïnteresseerd, voor alle duidelijkheid.

4. Hét trend-item in het Nederlandse verkeer: Fiat 500. Zal niet aan te slepen zijn. Veelvuldig te bewonderen met reclame op de zijkant. Eat your heart out, Smart.

5. Apple komt met een nieuwe, totaal hippe, aanraakgevoelige iMac. Ook komt er een Tablet-PC versie van de iMac, werktitel: de iStone.

6. Topacts op de grote popfestivals dit jaar: The Wombats, Jack Peñate, The Editors en uiteraard: Foo Fighters.

Hier houd ik het voor nu even bij. Ik neem aan dat iedereen wel doorheeft dat er een Elfstedentocht in Februari komt, dat we in het voorjaar wat lekkere orkaantjes in het Caribische gebied meepakken, dat we in April bijna wegregenen in Nederland en dat er weer 5 loze Tsunami-waarschuwingen worden gegeven. Routineklusjes eigenlijk, qua voorspellen.

vrijdag, december 14, 2007

Enterprise Architectuur op je iPod

Helemaal klaar met het zoveelste Engelse bandje moeten downloaden op je iPod, al die veel te hoge stemmetjes en klarige songtekstjes (gunstige uitzonderingen: de Wombats over Joy Division en natuurlijk Jack Peñate) ? In de auto helemaal murw gebeukt door het voortkabbelende gebabbel van BNR ?

Doe het deze feestdagen eens anders en ga voor hardcore, echte multimediale content die nog ergens over gaat, weetjewel. Op de website van Capgemini kunt u een heuse podcast vinden met een kringgesprek over enterprise architectuur (aan de YouTube versie wordt nog gewerkt). Deelnemers zijn enkele Capgemini architectuurleiders, professor Erik Proper van de Radboud Universiteit en ondergetekende. Heerlijk, al die sonore stemmen, de vele betekenisvolle uh's en het onvervalste Capgemini muziekthema als inleiding. Leuk voor op uw nieuwe iPod Touch en anders kunt u er ook nog altijd een CD van branden. Zo leren we nog eens wat in de file of tijdens het hardlopen.

vrijdag, december 07, 2007

IT Executive column: Grote Boek

Ik hoop dat u als IT-Executive zonder kleerscheuren op het matje bij de Sint bent geweest? Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn. Vroeger had de man met de mijter alleen het handgeschreven Grote Boek tot zijn beschikking maar anno 2007 word je als lijdend voorwerp eerst even gegoogled. Als je al niet een eigen Wikipedia-vermelding hebt. Voor je het weet word je in een juten zaken afgevoerd naar onbekende oorden.

Laten we er niet omheen draaien: in ons pijnlijk jonge vakgebied wemelt het van de uitglijders. En het publiek wordt steeds kritischer. Een paar maanden geleden deed een bevriend blad ter gelegenheid van de Troonrede een rondje langs een aantal IT-bedrijven: wat voor impulsen zijn er vanuit de technologie te verzinnen voor de komende jaren? Goede vraag, en een regen van interessante ideeën was het resultaat. U kunt ze vast wel uittekenen: doe eindelijk eens wat slimme dingen rond mobiliteit, de zorg en het onderwijs. En alles graag een beetje groen en energiezuinig.

Je merkt dan snel dat je in Nederland woont. Alras doken de chagrijnige commentaren op, opvallend genoeg vooral uit de academische wereld. Eén hoogleraar wijdde er een ware tirade aan: eerst maar eens de bestaande projecten in de greep krijgen, dat is al moeilijk genoeg. Wie weet dat er daarna ooit aan innovatie kan worden gedacht. Misschien. En een collega van hem begon onlangs een inventarisatie van in de problemen verkerende grootschalige IT-projecten binnen de overheid. Hij stelde er speciaal zijn eigen emailadres voor beschikbaar, waarbij ik er overigens dan maar vanuit ga dat hij een uitstekend spamfilter heeft.

Toegegeven, de spruitjeslucht stijgt er in walmen uit op. We zijn weer thuis: alles netjes onder controle willen hebben en geen doldrieste dingen uithalen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg jongen.

Aan de andere kant heeft het wel wat, die azijnpisserij. Het vakgebied kan nog genoeg zelfkritiek gebruiken. Maar doe het dan ook goed en probeer er niet vanaf te komen met een flauw emailadresje. Ik zit te denken aan een digitale schandpaal in de beste traditie van Web 2.0, laten we als werktitel eens www.groteboek.nl nemen. Iedereen die iets weet over een uit de bocht vliegend IT-project kan er kritiek op kwijt. Anderen kunnen daar weer commentaar op leveren en natuurlijk doen we een periodieke verkiezing van de grootste zeperd.

Nu nog iets met tagging en sociale netwerken, dat zou het helemaal afmaken.


Gepubliceerd in IT Executive, 5 december 2007

SRM column: Voorspellingen 2008

Voorspellen, ik heb er iets mee. In mijn familiekring weten ze het ondertussen wel: kom maar op met die theebladeren en het ene toekomstvisioen na het andere popt op, als waren het beveiligingsmeldingen in Windows Vista. Ik bestrijk een breed gebied, zo’n beetje alles tussen het weer, politiek en wetenschap in. Zo wist ik als een van de weinigen dat het niks zou worden met die Superstorm. Ook voorzie ik voor het komend jaar belangrijke verkiezingen in een groot land, ergens overzee. Zelf kijk ik er allang niet meer van op. Logisch dat de redactie van dit blad vroeg een paar voorspellingen voor 2008 te delen op het gebied van de IT.

Welnu, ten eerste wordt 2008 het jaar van de miniapplicatie. Grote, monolithische systemen, we hebben het er ondertussen een beetje mee gehad. We beginnen voor nieuwe platformen te ontwikkelen die een verzamelbak zullen zijn van kleine, makkelijk te combineren componenten.

Let bijvoorbeeld op Google’s Android: een hip raamwerk voor het bouwen van mobiele toepassingen. Ook voor Apple’s iPhone zullen snel nieuwe, slimme applicaties worden ontwikkeld. We zullen als ontwerpers gedwongen worden applicaties te verzinnen die effectief werken binnen de vierkante centimeters van een mobiel schermpje en er ook nog eens oogstrelend uitzien.

Waar we niet alleen op mobieltjes mee aan de gang zullen gaan, is de zogenaamde Mashup: het combineren van services uit verschillende bronnen tot één werkend geheel. In 2008 zullen mashups zich niet beperken tot leuke een-tweetjes met Google Maps; er komen meer serieuze services van de centrale IT-afdeling die op allerlei plekken in het bedrijf zullen worden gebruikt om samengestelde toepassingen te maken. Desnoods gebeurt dat ter plekke en liever binnen een paar uur dan binnen een paar weken. Volg daarom nauwlettend de nieuwe, lichtgewicht mashup ontwikkeltools van onder andere IBM (QEDWiki) en Microsoft (Popfly).

Nog geen eigen profiel op Hyves, FaceBook, LinkedIn of Plaxo met op zijn minst 200 eh… vrienden? De algemene consensus is dan toch wel dat u een impopulaire, miscommunicerende, ongeslaagde zonderling bent. Sterkte ermee. Wel heeft u in dat geval volop tijd over om te werken aan – daar zijn ze weer – miniapplicaties voor deze sociale netwerken: kleine, gerichte toepassingen die worden geïntegreerd in die kakelbonte community portals. Google’s nieuwe OpenSocial standaard zal een duw in de rug geven van wat volgend jaar de spannendste marktplaats voor nieuwe toepassingen belooft te worden. We hebben immers nog maar net geroken aan wat er gebeurt als we het volle potentieel van sociale netwerken aanboren.

Had ik overigens al iets gezegd over Google? Dat wordt nog wel wat met dat bedrijf in 2008. Gek hè, ik voel dat gewoon.

Volgend jaar zal zeker in het teken staan van open source en open standaards. Vooral in Nederland, waar we met de notitie van staatssecretaris Heemskerk in het achterhoofd nu letterlijk politiek correct bezig zullen zijn met Linux, het Open Document Format en menig ander open verschijnsel. Als er al een moment is waarop (met name) Ubuntu Linux op de desktop kan doorbreken, is dat wel in 2008. In dat geval is er goed nieuws voor hardcore Java-ontwikkelaars: lekker rommelen vanaf de commandline wordt weer helemaal trendy.

Dat is het wel zo’n beetje voor nu. Ik zie nog veel meer beelden voor me, bijvoorbeeld over de terugkeer van het datamodel, de herontdekking van de vierde normaalvorm en een nijpend tekort aan Business Intelligence experts. Ook zie ik steden vol met lege gebouwen in Second Life: een akelige wind giert door de straten terwijl twee houterig bewegende blondines een gesprek voeren over voetbal en auto’s. Griezelig.

Bekijkt u anders mijn blog, waarop ik de komende weken nog meer voorspellingen zal delen. Of bezoek me op Hyves: ik heb ondertussen al bijna 14 vrienden.


Gepubliceerd in Software Release Magazine nummer 8, December 2007.

donderdag, december 06, 2007

In The Financial Times over partnerships

Altijd leuk, een vermelding in een heus Financial Times artikel over partnerships in de IT-wereld. Al leidt een interview van 3 kwartier uiteindelijk tot een paar armzalige regeltjes tekst:

.... In Amsterdam, Ron Tolido, chief technology officer for Continental Europe and Asia at consultancy and systems integrator Capgemini, is juggling the partnerships needed to deliver such solutions.
"I would argue that nowadays complex clients no longer believe in the capability of a single company to deliver a single solution," he says. "From our perspective our market demands collaboration from several partners for bigger deals. The demands of the client are normally shaping the way we collaborate."


... In any list of key partners provided by a systems integrator or a telco, the same names recur: Microsoft, SAP, Hewlett-Packard, IBM, and so on. Yet the depth of these partnerships varies. Mr Tolido says Capgemini creates "partnerships for a particular opportunity" according to the skills and technology required.

Voor de liefhebbers hier het gehele artikel.