vrijdag, december 07, 2007

IT Executive column: Grote Boek

Ik hoop dat u als IT-Executive zonder kleerscheuren op het matje bij de Sint bent geweest? Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn. Vroeger had de man met de mijter alleen het handgeschreven Grote Boek tot zijn beschikking maar anno 2007 word je als lijdend voorwerp eerst even gegoogled. Als je al niet een eigen Wikipedia-vermelding hebt. Voor je het weet word je in een juten zaken afgevoerd naar onbekende oorden.

Laten we er niet omheen draaien: in ons pijnlijk jonge vakgebied wemelt het van de uitglijders. En het publiek wordt steeds kritischer. Een paar maanden geleden deed een bevriend blad ter gelegenheid van de Troonrede een rondje langs een aantal IT-bedrijven: wat voor impulsen zijn er vanuit de technologie te verzinnen voor de komende jaren? Goede vraag, en een regen van interessante ideeën was het resultaat. U kunt ze vast wel uittekenen: doe eindelijk eens wat slimme dingen rond mobiliteit, de zorg en het onderwijs. En alles graag een beetje groen en energiezuinig.

Je merkt dan snel dat je in Nederland woont. Alras doken de chagrijnige commentaren op, opvallend genoeg vooral uit de academische wereld. Eén hoogleraar wijdde er een ware tirade aan: eerst maar eens de bestaande projecten in de greep krijgen, dat is al moeilijk genoeg. Wie weet dat er daarna ooit aan innovatie kan worden gedacht. Misschien. En een collega van hem begon onlangs een inventarisatie van in de problemen verkerende grootschalige IT-projecten binnen de overheid. Hij stelde er speciaal zijn eigen emailadres voor beschikbaar, waarbij ik er overigens dan maar vanuit ga dat hij een uitstekend spamfilter heeft.

Toegegeven, de spruitjeslucht stijgt er in walmen uit op. We zijn weer thuis: alles netjes onder controle willen hebben en geen doldrieste dingen uithalen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg jongen.

Aan de andere kant heeft het wel wat, die azijnpisserij. Het vakgebied kan nog genoeg zelfkritiek gebruiken. Maar doe het dan ook goed en probeer er niet vanaf te komen met een flauw emailadresje. Ik zit te denken aan een digitale schandpaal in de beste traditie van Web 2.0, laten we als werktitel eens www.groteboek.nl nemen. Iedereen die iets weet over een uit de bocht vliegend IT-project kan er kritiek op kwijt. Anderen kunnen daar weer commentaar op leveren en natuurlijk doen we een periodieke verkiezing van de grootste zeperd.

Nu nog iets met tagging en sociale netwerken, dat zou het helemaal afmaken.


Gepubliceerd in IT Executive, 5 december 2007

1 opmerking:

heraux zei

$ ping www.groteboek.nl
Server niet gevonden

Firefox kan de server op www.grotoboek.nl niet vinden.
* Controleer het adres op typefouten zoals
ww.voorbeeld.com in plaats van
www.voorbeeld.com

* Controleer uw netwerkverbinding indien u geen enkele pagina kunt
laden.

* Verzeker u ervan dat Firefox toegang heeft tot het web als uw
computer of netwerk beveiligd is door een firewall of proxyserver.