donderdag, december 20, 2007

IT Executive column: Politiek Correct

Geen mooiere plek dan het gure, besneeuwde Oslo om Al Gore nog eens te laten uitleggen hoe het ook alweer zit met global warming. En wat een voorrecht om de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede van zo dichtbij te kunnen meemaken. Op de keper beschouwd is Al er natuurlijk een van ons: hij heeft dan weliswaar het Internet nog net niet zelf uitgevonden maar hij heeft toch maar mooi een Oscar gewonnen met een film die weinig meer is dan een veredelde Powerpointpresentatie. En dan nu ook nog de Nobelprijs.

Het publiek van het door Cisco gesponsorde officiële ereconcert bevat heel wat IT-managers, ga daar vooral van uit. En je voelt de eensgezindheid met de minuut stijgen. Verdomd, we gaan het nu eens helemaal anders doen in 2008: want de wereld, dat zijn we zelf.

Het betere kerstgevoel krijg je allereerst door plannen te maken voor Groene IT. Wat valt er eigenlijk veel stroom te besparen door slim te virtualiseren, door processoren minder toeren te laten maken en door energiezuinige servers te kiezen. Hebben we het nog niet eens gehad over het bewust verminderen van het aantal printerafdrukken en het kieskeuriger opslaan van gegevens. Het is maar een greep uit de maatregelen om het energiegebruik te beperken en daarmee de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Als we met zijn allen een tikje minder zinloos computergeweld ten toon spreiden, hebben we in de zomer van 2013 nog steeds een paar monumentale ijsschotsen rond de Noordpool drijven, dat is zo ongeveer de denktrant. O ja, en we besparen er veel geld mee: uiteraard niets meer dan een smakelijk gouden randje om ons eco-altruïsme heen.

Maar er zijn meer signalen die erop wijzen dat het komende jaar in het teken van de Politiek Correcte IT staat. Uitgerekend vandaag jaagt staatssecretaris Heemskerk in één vloeiende beweging zijn actieplan “Nederland Open In Verbinding” door de Tweede Kamer heen. De overheid gaat massaal aan de open standaards en ook komt er een positieve discriminatie van Open Source-oplossingen.

En denk niet dat er alleen in het anti-imperialistische pinguïnkamp wordt gejuicht: voorop bij de pleitbezorgers loopt het Ministerie van Defensie, dat gelijk maar een handboek over ODF publiceert. Desgevraagd laat een woordvoerder weten een stukje open connectiviteit best wel belangrijk te vinden voor harmonie in de samenwerking, weetjewel.

Zelden zijn we in de IT het nieuwe jaar met zulke warme gevoelens ingegaan. De CIO als hippie. Ik ga er straks nog even lekker wat over mediteren.

Gepubliceerd in IT Executive, 19 december 2007

Geen opmerkingen: