donderdag, februari 11, 2010

IT Executive column: Tijdschrift

Het heeft wel iets passends, stoppen met een tijdschrift (kauwt u even met smakelijke aandacht op dit prachtige woord), precies op het moment dat de Apple iPad uitkomt. Als het ding straks in de smetteloos witte winkelschappen ligt, lijkt het een kwestie van tijd voordat het definitief is afgelopen met al dat papier. Wordt het weer wat leger in hetzelfde winkelcentrum, want vroeg of laat komt er geen hond meer in de boekenwinkel. Wie wil weten hoe dat loopt neemt gewoon eens een kijkje in de gemiddelde platenzaak anno 2010. Daar worden eigenlijk alleen nog maar DVD’s en videospelletjes verkocht. Na lang aandringen wordt mopperend doorverwezen naar een donker hoekje, achteraf. Daar kunnen voornamelijk wereldvreemde bejaarden grasduinen in twee half lege bakken met CD’s, gevuld met muziek uit de jaren ’80. Aan de kassa wordt vervolgens wantrouwig afgerekend.

Een nieuw boek? Een nieuw muziekalbum? Een nieuwe editie van een tijdschrift? Misschien moeten we het voortaan maar gewoon over Internettoepassingen hebben. Naast Nederlands ook een beetje HTML kunnen schrijven, het zou zomaar kunnen helpen om een succesvolle auteur te worden.

Zelf heb ik het gevoel dat met apparaten als de iPad iets van het hijgerige van de gemiddelde Internetervaring wordt afgevijld. Je gaat toch een beetje als Steve Jobs doen. Lekker onderuitgezakt in je lederen Rolf Benz designbankje met een zwarte coltrui aan over Slow Food lezen. Geen opwarmende laptop met een snel leeglopende batterij op je schoot. En geen razendsnel toetsenbord bij de hand, dus minder neiging tot leeghoofdig reageren of tweeten.

Alles lijkt aan boord voor een nieuwe generatie van tekst, audio en video. Voor de uitgevers die tijdig weten in te stappen en de juiste toon weten te vinden, zijn er nieuwe bronnen van inkomsten, ook al worden de advertenties niet meer per kwart bladzijde verkocht en zullen abonnementen steeds minder gebruikelijk worden.

Mooi woord trouwens, uitgever. In een wereld waarin iedereen met een clubje vanuit een Web 2.0 garage de wereld kan bestormen met tekst, geluid en beeld hoor je de existentiële vraag steeds vaker worden gesteld. En wat is precies uw toegevoegde waarde? Je zou het afdoen als de platitude van een beginnende consultant als het niet zo blaartrekkend relevant was.

Afijn. Het zal onze tijd wel duren. Wellicht. Ondertussen buitelen de technische kenners over elkaar met hun meningen over de iPad. De consensus is dat het allemaal toch wat tegenvalt. Het scherm is niet mooi genoeg. De processor is een tikje te langzaam. En het ding kan niet eens uit zichzelf zweven.

Allemaal waar, maar Apple heeft nog nooit met specificaties de harten van consumenten gewonnen. Niet aan te slepen dus straks, dat spul. Daar zou eigenlijk iemand eens een boek over moeten programmeren.

Gepubliceerd in de laatste editie van IT Executive magazine, februari 2010

3 opmerkingen:

Melle Gloerich zei

En toch mis je dan het moment dat een tijdschrift door de brievenbus gedaan wordt en op de mat valt. Maarja, there's probably an app for that.

Rene Scholten zei

Is dat niet gewoon een e-mail met een PDF-attachment?

Ron Tolido zei

@Melle, kijk eens aan: zelfs jij al aan de generatiekloof....