zondag, augustus 17, 2008

IT Win Moment 6: op vakantie

Voor de volledigheid kom ik eerst nog even terug op mijn vorige IT Win Moment. U weet wel, mijn eerste ervaringen met Windows Vista die zich vooral afspeelden in dat zwarte gat tussen het blauwe scherm en opnieuw opgestart zijn. Er blijkt een moeizame relatie te bestaan tussen Windows Vista enerzijds en de software van de firma Symantec anderzijds. Nu het probleem verholpen is (in klassieke IT-stijl, gewoon de software van Symantec weghalen) gedraagt Vista zich een stuk stabieler. Lees: geen crashes meer maar wél tenenkrommend traag. Microsoft is ondertussen ostentatief aan de gang gegaan met Windows 7, ik verdiep me daar de komende dagen nog wel in, waarschijnlijk via het Capgemini CTO Blog.

Dan nog even het volgende IT Win Moment. Ik ben toch al nooit een type geweest voor de camping. Onweersbuien, windhozen, grassprieten in de lauwe aardappelpuree, kruipend ongedierte, onbegrijpelijke, tot ijselijke woedeaanvallen leidende tentconstructies: het zijn voor mij niet de ideale ingrediënten om eens lekker tot mezelf te komen (een kennis van mij kwam enkele dagen geleden bijna jankend terug uit Frankrijk, een week eerder dan gepland in verband met naargeestige regenbuien; hij had het nadrukkelijke voornemen zich in de lokale kroeg goed vol te laten lopen). Geef mij maar overdreven luxe en het gevoel totaal in control te zijn. Anno 2008 behoor ik dan ook definitief tot de bevolkingsgroep die niet meer op vakantie gaat zonder laptop.

Om gelijk maar ter zake te komen: wij hebben op onze vakantie zelfs twee laptops meegenomen. En daar is dankbaar gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen en plannen van de route (Google Maps), het bekijken van de ervaringen met zowel hotels als restaurants (Tripadvisor) evenals het vastleggen van de eigen ervaringen - in feite een soort van napret - het boeken van overnachtingen en diners (Travelpedia, Hotels.com, Opentable), het huren van een auto (Avis website), het regelen van een reeks van vliegtickets (onder andere via Orbitz en CheapTickets) - inclusief online inchecken waardoor we steeds hele aardige plekken in het vliegtuig konden regelen - het op de hoogte houden van het thuisfront (Twitter en ons vakantieblog), het opslaan van de gemaakte foto's (iPhoto en Google's Picasaweb) en het vinden van de leukste bezienswaardigheden en plekken om te winkelen (Google, Wikipedia en de rest). Daarnaast uiteraard het bijhouden van privé email en zelfs het regelen van enkele dringende bankzaken. Hebben we het nog niet eens over onze TomTom, inclusief het vertrouwenwekkende Vlaamse stemthema 'Lucie' dat ons feilloos door California en Nevada heenloodste.

Zijn we nou eenvoudigweg doorgedraaid of hebben we optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de technologie om een zo goed mogelijk bestede vakantie te hebben? Toegegeven, als je twee weken op een verlaten berg in de zon wilt bakken, onderwijl alle 7 biografieën van Obama lezend, heb je waarschijnlijk heel wat minder behoefte aan digitale hulptroepen. Maar voor ons, nieuwsgierige nomaden, leverden de twee laptops zonder twijfel hét IT Win Moment van deze zomer op.

2 opmerkingen:

FlyingDutchman zei

Niet dat ik een grote fan ben van kamperen, maar ik wil wel even aangeven dat je ook hierbij tegenwoordig behoorlijk in control kunt zijn. Steeds meer caravans hebben een mover en zelfs leveler, waarmee deze bij aankomst op de kampeerplek alleen maar losgekoppeld hoeft te worden, waarna met behulp van afstandsbedieningen de caravan op de juiste plaats en zelfs waterpas neergezet kan worden.

En wifi heb je tegenwoordig ook op steeds meer campings.

That said, ik heb ook besloten om op mijn volgende (niet-kampeer) vakantie een mini-notebook mee te nemen. Al is het alleen maar om niet na de vakantie nog alle foto's te moeten uitzoeken en geotaggen :)

Ron zei

Dat was een kwestie van tijd, een web-enabled caravan (straks waarschijnlijk ook met een eigen Twitter account)!