donderdag, augustus 07, 2008

IT Executive column: BRICOLAGE

Op het moment van dit schrijven ben ik op vakantie. Wat u zegt, een pijnlijk slecht moment om het over it-strategie te hebben. Maar met een blij gemoed en een open oog voor inspiratie op straat, valt er nog wel iets zinnigs op te merken. Ik zal niet in detail vertellen waar ik ben (laten we het erop houden dat de valuta hier erg goedkoop is ten opzichte van de Euro, ook de huizenprijzen zijn ronduit aantrekkelijk). De temperaturen zijn in ieder geval flink hoog en we moeten regelmatig bescherming in de schaduw zoeken.

Een toepasselijke plek om te mijmeren over de spannende dingen die staan te gebeuren na de zomer. Want ze zullen zich vooral in de schaduw afspelen: in steeds meer organisaties nemen lokale bedrijfsonderdelen het recht in eigen hand en worden toepassingen met behulp van web 2.0, mash-ups en servicegeoriƫnteerde architectuur snel uit de grond gestapt. De centrale it-afdeling kijkt op afstand knarsetandend toe.

Dat krijg je ervan. We zijn allemaal verwende consumenten geworden, in de watten gelegd door wat we met het Internet kunnen in onze vrije tijd. We staan desnoods in de rij om aan de slag te kunnen met onze steeds geavanceerdere mobiele apparaatjes. Als we ’s morgens terug komen op kantoor, verwachten we in dezelfde stijl door te kunnen gaan. En wanneer onze it’ers dan hoofdschuddend en schouderophalend door de gangen gaan, dan regelen we het zelf wel even.

Bricolage noemen de Fransen dat: je gebruikt de middelen die je op een gegeven moment tot je beschikking hebt en draait daarmee je eigen oplossing in elkaar. Een mooi nieuw woord om op te kauwen, al helemaal als u deze zomer toevallig in de rij staat voor uw stokbrood of over een marktje in de Provence slentert.

De Dark Side is weer eens waar het allemaal gebeurt. Alleen buiten het felle daglicht, net aan het oog onttrokken, opzij van het stadse gewoel, wordt de belofte van nieuwe technologie waargemaakt. Maar het is aan de it-afdeling om ervoor te zorgen dat al die ondernemingszin niet ontaardt in – laten we in stijl blijven – eilandautomatisering, een verschijnsel dat we nog maar al te goed kennen van de opkomst van de PC

Dat wordt een kwestie van het vinden van een delicate balans tussen gestandaardiseerd en speciaal, tussen robuust en flexibel. Geen geringe opgave. Nog even goed opladen in die zon, zou ik zeggen.

Gepubliceerd in IT Executive, woensdag 6 augustus 2008

Geen opmerkingen: