zaterdag, mei 17, 2008

IT Win Moment III: Een Giftige Appel

Ik neem niet aan dat ik het nog iemand hoef uit te leggen: ik ben zo'n kritiekloze Apple-volger die waarschijnlijk spontaan zijn huis in de brand zou steken als Steve Jobs tijdens zijn keynote op MacWorld zou suggereren dat zoiets heel cool is om te doen. Echter, in al die euforie is het belangrijker dan ooit om de ogen te open houden voor de IT Win Momenten die ook - zelfs, verbijsterend genoeg - rond Apple optreden.

Zo is een Apple op zijn zachtst gezegd nogal honkvast. Verhuizen van de ene Mac naar de ander gaat zuchtend en steunend, voorals als het gaat om het migreren van muziek en foto's. In beide gevallen geldt: als je je MP3-bestanden en foto's eenmaal hebt ingezogen in respectievelijk iTunes en iPhoto krijg je ze er niet makkelijk meer uit. Dat manifesteert zich via problemen met licenties, maar evenzeer in de fysieke lokaties van de bestanden. Daar rommel je niet lichtzinnig mee. Eenmaal een Apple, altijd een Apple, zo ongeveer.

Het ├ęchte Win Moment zit trouwens in de Time Capsule, een apparaat waar ik enkele weken geleden nog dronken van geluk over schreef. Doe de juiste zoekopdracht via Google en het wordt snel duidelijk dat er wereldwijd ernstige performance-problemen zijn. Anderhalve dag doen over de backup van het kleine schijfje in mijn Mac Mini: je wordt er niet hysterisch vrolijk van. Een piepklein troostje is dat je niet de enige bent (laten we er eens van uitgaan dat het gros van de gemotiveerde Apple-gebruikers nog niet het rouwproces aankan dat er een vinding van Apple is die simpelweg niet goed werkt, we zien dus het tipje van de ijsberg) en het wachten is op de juiste firmware en software updates.

Geen opmerkingen: