vrijdag, mei 25, 2007

IT Spring 2007 - the highlights

Excuses voor de radiostilte op dit blog (meer excuses). De afgelopen 5 weken heb ik voornamelijk in een vliegtuig doorgebracht, op weg naar een reeks van IT-conferenties en -evenementen die allemaal lijken te cummuleren in een prezomerse climax. Wat je van zo'n heksenketel vooral bijblijft zijn de vele films die je noodgedwongen aan boord tot je neemt (hoogtepunt: Pan's Labyrinth, een huiveringwekkende, felrealistische film waarin desalniettemin elfjes en een faun figureren; ook niet te versmaden: Music & Lyrics met onder andere een hylarisch optreden van een onbegrepen, diepcynische tekstschrijver). Ook de verschillen tussen de luchtvaartmaatschappijen gaan je extra opvallen. De kreukloze, doch steriele perfectie van de KLM, de nagenoeg gepensioneerde stewards en stewardessen van Northwest en het gezellige rommeltje van Continental ('O hello darling, so nice to have you on board today').

Anyway. Heeft het nog wat nut gehad, al die IT-bijeenkomsten? Ik deel graag mijn oneliners met u:

Open Group, Parijs. Geen mooiere plek dan onder het metalen wangedrocht dat Eiffeltoren heet om te praten over de oprukkende standaardisatie van Enterprise Architectuur, serviceoriëntatie en wereldwijde certificering van IT-professionals. Belangrijk: de aankondiging van SAP's Enterprise Architecture Framework, een open architectuurmethode gebouwd bovenop TOGAF, inclusief best practices en goodies. Alles samen met Capgemini ontwikkeld.

HP Technology@Work, Berlijn. Om de volledige breedte van de nog altijd immense HP portfolio af te dekken heb je minimaal de Berliner Messe nodig: een massieve betonnenklomp waarin je met gemak een peloton jumbojets kwijt kunt. Interessant: de gelikte infrastructuur om complexe en omvangrijke SAP analytics te versnellen. Vraag: gelooft HP nog in Open Source?

IBM Partnerworld, St. Louis. Veel bezoekers vragen zich hardop af waarom IBM het eh... weinig dynamische St. Louis heeft uitgezocht (als alternatief voor uitgerekend Las Vegas) om het jaarlijkse samenzijn met partners en allianties te organiseren. Blijft hangen: de innovatiedrang is onveranderlijk groot. Vanuit de voormalige Lotus Notes-hoek komen mooie nieuwe producten voor web 2.0 stijl samenwerking. Op minimaal drie andere plekken in de rijk geschakeerde IBM-organisatie blijkt men met vergelijkbare initiatieven bezig te zijn. Desgevraagd wil een IBM-woordvoerder wel kwijt dat het hem een goed idee lijkt om een en ander 'binnenkort eens te integeren'. Laat duizend bloemen bloeien, weetjewel.

Microsoft BI conference, Seattle. Vanuit Redmond heeft men besloten dat Business Intelligence een strategisch groeigebied is. En dat zullen we weten ook, want er wordt uitgepakt met een massaal congres dat tot op de laatste plek van de bijna 3000 seats is uitverkocht. BI wordt op zijn Microsoft's aangepakt: op elke werkplek zullen er straks gestaag druppels analytics neerdruppelen, al dan niet geïntegreerd in Office, Outlook en Sharepoint Portal. BI for the Masses: het brengt het vakgebied hoe dan ook in beweging.

SAP Sapphire, Wenen. Een statige, stabiele stad zonder noemenswaardige graffiti vormt een passend decor voor de weinig opwindende boodschap van SAP aan zijn gebruikers: we gaan gestaag door op de ingeslagen weg (die overigens geheel de juiste is, voorzover u daaraan mocht twijfelen). Dus graag niet te wild doen, jongens en meisjes. Je bent sterk geneigd de innovatieve, arrogante ideeën van Shai Agassi te missen, maar je hoeft niet lang door te denken voordat je vermoedt dat de SAP-directie een zucht van verlichting heeft geslaakt toen de Israëlische nieuwlichter onlangs besloot het voor gezien te houden. Net als bij IBM veel belangstelling voor de midmarket, hoewel men wel uitkijkt teveel te zeggen over het in de coulissen ontwikkelde nieuwe pakketplatform ( codenaam 'A1S') dat sterk lijkt te zijn geïnspireerd door de ideeën achter APEX van salesforce.com: van de grond af gebouwd op basis van serviceoriëntatie en uitsluitend bedoeld om on-demand afgenomen te worden. Heeft alle potentieel om straks uit te groeien tot een life-changing experience voor SAP. Meer hierover later, in mijn nieuwe column voor IT Executive en in een engelstalig voorproefje op Capgemini's CTO blog.

Geen opmerkingen: