vrijdag, mei 25, 2007

IT Executive heeft Onwaarschijnlijke Liefde

Ik loop trouwens wat achter met het delen van mijn columns in het nieuwe magazine voor IT-beslissers: IT Executive.

Hierbij mijn tweede column, geschreven in Parijs.


Onwaarschijnlijke liefde

Het kan soms erger in het leven. Je column schrijven op het balkon van een hotel in Parijs op een zonovergoten voorjaarsdag: het voelt niet aan als strafkamp. Zeker niet met de beeldvullende achtergrond van de Eiffeltoren, die op een steenworp afstand verrijst. Zal de Open Group een metaforische bijbedoeling hebben gehad toen ze hun Architecture Practitioners congres precies op deze plek organiseerden? Je zou het wel zeggen, als je honderden IT-architecten van over de hele wereld hoort discussiëren over de delicate balans tussen het spuuglelijke uiterlijk van het metalen gevaarte en de diepe, wiskundige drijfveren die onvermijdelijk tot precies dit ontwerp moesten leiden.

IT-architecten zijn graag onder elkaar. Ze kunnen zich dagen onafgebroken bezighouden met hun eigen methoden, abstracties en metamodellen, vaak verfrissend ver verwijderd van de dagelijkse realiteit. Introspectie en wereldvreemdheid, ze zitten diep verankerd in het genetische materiaal.

Toch hangen er veranderingen in de lucht. Het vakgebied wordt transparanter door de opkomst van open, wereldwijde architectuurmethoden (met name TOGAF, The Open Group Architecture Framework) en standaards voor certificering (ITAC, IT Architect Certification). En de grootste groei van de architectenpopulatie vindt momenteel plaats in India. Dat is een plek die we nog maar een paar jaar geleden uitsluitend associeerden met het grove massawerk, ergens aan het einde van de productieband.

En nu begint er ook nog versmelting plaats te vinden met de wereld van ERP. SAP kondigde in Parijs het SAP Enterprise Architecture Framework aan: een set van architectonische processen, modellen en herbruikbare componenten. Die moeten IT-architecten helpen om de groeiende complexiteit van pakketgebaseerde oplossingen te lijf te gaan. En helemaal gebaseerd op open standaards: het raamwerk bestaat uit uitbreidingen op TOGAF en alle goodies zijn publiekelijk beschikbaar, voor wie er maar in geïnteresseerd is. SAP als drijfveer achter open standaards: niet een déjà vu dat je dagelijks overvalt. Misschien moet deze aankondiging daarom met nèt wat extra belangstelling worden gevolgd.

Het blijft een mooie metafoor. De IT-architect die ongenaakbaar vanaf de top van de Eiffeltoren van het weidse uitzicht geniet, zich nauwelijks bewust van het ordinaire gekrioel beneden. En helemaal onderaan, op de kades van de Seine, de nijvere werkers van het standaardpakket. Langs het snel stromende water, waar de schepen af en aan varen, houden ze zich met hun eigen – soms ondoorgrondelijke – zaken bezig. Ze zullen niet snel omhoog kijken naar wat zich elders afspeelt.

ERP en IT-architectuur: ze zijn tot elkaar veroordeeld. Vanuit pakketten ontstaat een flexibel platform om steeds sneller te reageren op veranderingen in de bedrijfsvoering. Dat heeft een architectonische allure. En vanuit de IT-architectuur gezien zijn er nog maar weinig praktijksituaties waarin je geen pakketten tegenkomt. Daarom bloeit er heel voorzichtig een geheime liefde tussen twee onwaarschijnlijke partners op.

Ah, l’amour. Toeval bestaat niet in Parijs.

Geen opmerkingen: