vrijdag, maart 02, 2007

Whimsical Web

Als we ons in het kader van een op handen zijn vervolg op een eerder item over collective intelligence toch maar weer een keer buigen over wat Web 2.0 eigenlijk precies betekent, dan kunnen we er natuurlijk braaf de officiĆ«le definities nog eens op nalezen. Of we zouden ons kunnen irriteren aan de neiging van het marketingvolk om alles ‘2.0’ te dopen, als een soort van stralenkrans die zelfs op zich actuele onderwerpen als SOA en Identity Management in een nog nieuwer daglicht probeert te stellen. Over lui gesproken die iets in marketing doen: zelfs Second Life (goedbeschouwd zou Life 2.0 als naam meer to the point zijn geweest, gemiste kans, jammer) ontkomt niet aan de gekte.

Om je heen hoor je al de trendwatchers praten over Web 3.0. En dan hebben we het niet over een semantisch netwerk, waarin betekenis is besloten in de informatie zelf. Been there. Done That. Nee, dan hebben we het weliswaar over een soort van Web 2.0, maar dan virtueel, driedimensionaal en met een opvallend hoog gehalte aan spectaculaire blondines.

Gek eigenlijk, tot nu toe had ik Second Life nooit geassocieerd met hypes en overspannen verwachtingen.

Wie overigens – net als ik – te bekrompen is om in te zien dat het bekijken van een virtueel 3D concert veel leuker is dan hetzelfde optreden te ondergaan in een dampende, naar bier ruikende concertzaal, waardeert waarschijnlijk de suggestie om vooral eerst eens een First Life te hebben. Ga naar buiten! Ontmoet echte mensen! Luister naar de vogeltjes. Ruik het gras! Raak iemand anders aan! Van die nieuwe, aparte dingen die allemaal in First Life kunnen. Your World. Sorry about that.

Misschien er maar een online petitie aan wagen, net als dat rond SOA 2.0 is gebeurd? Het heeft zeker effect gehad: volgens Wikipedia wijst zelfs Gartner nu - met 0.9 probability - beslist de suggestie af ooit serieus de term te hebben gebruikt en noemt 'SOA 2.0' een concept dat hoogstens whimsically kan worden aangehaald.

Daar kan ik weinig aan toevoegen. Vooral omdat de semantiek van dit bijvoeglijke naamwoord mij eh.. een klein beetje ontgaat. Misschien toch maar wachten op dat semantische web.

Edit: en hier de engelse versie op Capgemini's CTO blog.

Geen opmerkingen: