maandag, september 18, 2006

Epidemische Troonrede (uitgelekt!)

Voor Bas Vlugt van het Internetperiodiek 'Communicatienieuws' schreef ik vandaag een column over het lekken van nieuws via Internet. Gezien het onderwerp leek het me niet meer dan relevant om via dit medium alvast de integrale tekst te laten doorsijpelen.

EPIDEMISCHE TROONREDE

Gek, ik heb nog steeds niets gehoord over de Troonrede. Zal hij niet geschreven zijn deze keer? Vorig jaar lekte het aan alle kanten, zo vlak voor Prinsjesdag. Ik herinner me een spreekbeurt van minister Sybilla Dekker, begin september in Den Haag. Frits Wester had zojuist bijna letterlijk de Troonrede maar alvast voorgelezen op RTL4. Dekker wijdde er een paar larmoyante zinnen aan en kwam tot de conclusie dat het ‘zo jammer is dat je niets meer geheim kunt houden in deze tijd’.

Wat wint zo’n opmerking nog aan rauwe kracht als je bedenkt dat de voordracht van Sybilla ging over transparantie binnen de overheid.

Want ze kan er maar beter aan wennen, de minister. Zo’n troonrede wordt over alle ministeries verspreid in kleine stukjes aan elkaar geschreven. Met computers die met elkaar en het Internet zijn verbonden en waarin bovendien handige uitsparingen zijn aangebracht voor de zogenaamde USB-stick: het nieuwe excuusmedium dat heeft geleid tot folkloristische gezegdes als 'zo veilig als op een USB-stick' en 'je kan het net zo goed gelijk op een stick zetten'.

Als er digitaal eenmaal wat is uitgelekt, is er geen houden meer aan. Even een kopietje trekken, en twee emailtjes en een chatsessie verder staat het al op Tante Irma’s Gezellige Weblog (ik geef maar een voorbeeld). Normaal blogt ze alleen over wat haar katten die dag hebben gegeten of over de zomerzegels van de supermarkt. Maar nu kunnen er ook wel wat stukken van de nog niet gepubliceerde troonrede bij; die stond om onduidelijke redenen opeens op haar harde schijf en dan moet je er ook wat mee doén, ja toch, niet dan.

Deze keer zijn de loopgraven rond Den Haag blijkbaar extra breed en blijft de inhoud van de Troonrede tot het laatste moment onbekend. Klinkt als een Pyrrusoverwinning – een beetje alsof je toch nog een keer een winter krijgt waarin je kunt schaatsen op de sloten – want er is geen weg meer terug van het verschijnsel Epidemisch Communiceren. Steek het vonkje érgens op het netwerk aan en het vuur verspreidt zich op logaritmische wijze, becommentarieerd en verrijkt door alles wat maar opborrelt in de Collective Wisdom van het Internet.

Goedbeschouwd kun je dat effect ook vóór je laten werken. Gewoon zo’n trendy wiki discussiesysteem op de website van het Ministerie van Algemene Zaken zetten (vraag maar aan NRC Handelsblad hoe dat moet, die hebben zo te zien een overijverig webteam dat nog wat tijd overheeft) en vroeg in de lente al met zijn allen aan de collaborative authoring. Zo worden het volk en de Troonrede vroeg of laat één, een spiritueel perspectief wat lekker holistisch aanvoelt.

Belangstelling genoeg, zeker als je bedenkt dat het gemiddelde item op GeenStijl binnen een uur tot tweehonderd reactie leidt (Andy Warhol: “ooit heeft iedereen zijn eigen drie zinnen op GeenStijl”). En anders kan JP altijd nog aan zijn twintigduizend Hyves-vrienden vragen of ze mee willen doen. Je bent Hyver of je bent het niet: always in touch with your friends.

Geen opmerkingen: