maandag, mei 01, 2006

De-perimeterization

De-perimeterization. Als je denkt dat je als non-native ondertussen toch aardig meekomt met de Angelsaksen, bijt dan de tanden hier maar eens op stuk. Gewoon twintig keer achter elkaar uitspreken, bij voorkeur ook nog terwijl je vier felgekleurde stressballen tegelijkertijd in de lucht houdt. Goed voor de onthechting. Ook aardig om op IT-feestjes te laten vallen als de street credibility weer eens wat moet worden opgepompt.

Even uitleggen: een perimeter is een afbakening. En in Security kringen wordt het steeds duidelijker dat beveiliging van systemen in de klassieke Middeleeuwse Burcht stijl (ophaalbrug omhoog, niks kan, kan er ook niets fout gaan) niet meer werkt. Iedereen moet overal bij het Internet kunnen en webservices duiken bij voorkeur uit het niets op.

Om dat goed te kunnen ondersteunen, is er een nieuwe stijl van beveiliging nodig: eentje zonder muren en zonder grenzen. Sommige vakgenoten hebben het in die context graag over de-perimeterization. Ik prefereer Jericho Style Security, of J-Style Security. Jericho had geen muren meer. Die kwamen naar beneden. Vooral leuk voor bijbelvasten.

Voor anderen helpt het Jericho Forum van de Open Group misschien bij het opklaren van dit lekker in beweging zijnde segment van het IT-vakgebied. Wel de stressballen meenemen natuurlijk.

Geen opmerkingen: