vrijdag, maart 31, 2006

Ik begin me licht zorgen te maken over de capriolen die Microsoft maakt rond het nieuwe Vista besturingssysteem. Een paar jaar te laat komen en dan steeds weer een kwartaal uitstellen, ok: did that done that. Maar om met een desktop tevoorschijn komen die een wat fletse imitatie van die van Apple OS/X lijkt te zijn, maar dan met veel meer zinloze toeters en bellen, en dan ook nog minimaal een 2 Ghz PC moeten hebben voordat je zelfs maar tot de ballotagecommissie wordt toegelaten, dat begint op thrill seeking te lijken. Teken aan de wand ook dat de Europese Commissie nu al aan het dreigen is dat Vista alleen verkocht mag worden als 'kale versie', dus zonder extra programmatuur. Een naiëve claim overigens, maar sinds wanneer hoef je verstand te hebben van software om met Europese wet- en regelgeving bezig te zijn? Ik zeg: het wordt een roerig zooitje in pakweg het gehele komende jaar.

De open source alternatieven varen er wel bij. En natuurlijk Apple, maar die hebben het druk genoeg met door Yoko Ono aangespannen rechtszaken (voor de tieners en twintigers onder ons, Yoko Ono: doe maar even googelen straks hè).
Als er iemand nog een legitieme reden zoekt om op de Firefox browser over te gaan, dan heb ik hier wel een leuke: met Ajaxwrite heb je een tekstverwerker die Microsoft Word-documenten verwerkt, een hele fatsoenlijke - doch godzijdank beperkte - functionaliteit biedt en waarvoor geen byte hoeft te worden gedownload. Loopt allemaal via de Ajax goodies in de browser. Mischien wel leuk voor de kale versie van Vista EU: doe er dan ook gelijk Firefox bij, is mijn welgemeende advies aan de Microsoft-strategen. Doet wel wat voor de politieke correctheid.

2 opmerkingen:

Jeroen zei

Ajaxwrite? Dat is in Nederland gedoemd te falen. Om een product te laten slagen moet het minimaal sexy klinken, en voetbal is dat niet. Neem bijvoorbeeld het nieuwe desktopOS van Novell: SLED 10. Lekker, SLED op je DELL, als dat niet verkoopt weet ik het niet meer.

Ron zei

Gelukkig maak je nog geen grappen over Service Oriented Architecture. 'Ajaxwrite' is toch best een toepasselijke naam: veel visuele illusies, maar er gebeurt in feite heel weinig. En Microsoft is er 'Blind' voor.