dinsdag, januari 24, 2006

Ik mocht gisteren tijdens het plenaire congres van de Open Group in Barcelona het verzamelde volk toespreken over Business Architectuur. Het was al later in de middag, dus dan grijp ik graag terug op beproefde, laffe methoden om de boel wakker te schudden (Business Architectuur is een héél belangrijk onderwerp; het onderwerp heeft wel 230.000 hits op Google. Nou ja, Britney Spears heeft er 12.000.000. Maar vooruit, alles is relatief).

Verder ging het wel.

De claim van mijn voordracht is dat het hele concept Business Architectuur een vinding is van IT-specialisten. Analytisch ingestelde types die maar moeilijk begrijpen dat lieden uit andere vakgebieden niet gelijk enthousiast worden voor hun concepten. Een organisatie bestaat nu eenmaal niet uit modules en objecten en mensen zijn geen parameters, return values of precondities.

Mijn stelling werd onderschreven door de aanblik van de zaal, waar zeker 70% tijdens de voordracht aantekeningen aan het maken was op de laptop. Voorts lag het draadloze netwerk van het hotel al twee dagen plat. Dat krijg je als driehonderd IT'ers tegelijk proberen hun e-mail te checken. Net even iets anders dan wat men gewend is bij het hotelmanagement.

Na afloop van mijn presentatie kreeg ik veel bijval, maar ook tegengas. Judith Jones, verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de TOGAF architectuurmethode van de Open Group, kwam bij me staan om te claimen dat ze zo'n beetje 20 jaar geleden al de term Business Architecture heeft uitgevonden. Toen ik haar vroeg of ze nou een IT-achtergrond had of niet, kon ze daar niet onderuit. "Maar ik heb onze IT-afdeling altijd als een business unit gemanaged" was het verweer. I Rest My Case zeggen ze dan geloof ik.

1 opmerking:

Anoniem zei

Can You Change Your Life...Use The Ancient secrets of fengshui. To Make Money and Increase Your Health. Visit Us at http://fengshui444.com..