maandag, juni 27, 2005

Zojuist mijn laatste column vóór de zomerstop doorgegeven aan Software Release Magazine. Het brouwsel heeft inderdaad definitief 'Unterblog' en enkele zinnen die ik eerder op deze pagina's publiceerde komen ook in de definitieve versie terug. We doen maar weer eens een voorproefje in de vorm van de eerste paar alinea's:

"....Weblogs. De luidruchtige klokkenluiders van een maatschappij waarin de transparantie ondertussen tot ver boven de pijngrens is opgevoerd. Als je als 78-jarige tegenwoordig niet dagelijks je blog bijwerkt, wordt je zonder aarzeling met de nek aangekeken in de bejaardensoos.

Introvert zijn is definitief uit.

Blogs vormen een democratisch verschijnsel. Want iedereen mag er iets mee doen. Ook als je tenenkrommende taal gebruikt of weinig zinnigs hebt te melden. Dat laatste lijkt zelfs een pré. Wie dat wil, kan zich laten onderdompelen in een onafzienbaar, lauw bad van ditjes en datjes. Gewoon lekker dagelijks op Poekiepoekies Weblog volgen hoeveel brokken het beest nu weer volgens zijn baasje heeft gegeten en intens meevoelen als hij zich op een dag bijna in een grassprietje heeft verslikt. Arme Poekie!

En dan heeft het volk nog niet eens wiki’s ontdekt: met zijn allen tegelijkertijd aan webpagina’s werken waarbij je elkaars brouwsels naar eigen inzicht uitbreidt en verbetert. Op zijn best leidt het verschijnsel tot iets als de online encyclopedie wikipedia. Op zijn slechtst rollen open source-freaks over elkaar heen in sektarisch incrowd geklets: een beetje zoals grachtengordelaars zich onderling gedragen......."

Geen opmerkingen: