zaterdag, augustus 07, 2004

Sinds kort op de markt beschikbaar: Doom III, de allesovertreffende trap van een computerspel waar het overgrote deel van mannen met een PC zo'n 10 jaar geleden ernstig aan verslaafd was. Ik ook. Hoewel ik nimmer zelfs maar aan de subtop kon tippen. Als gevolg van een ernstig, ja slepend geval van linkshandigheid en het ontbreken van zelfs de meest elementaire moleculen van ruimtelijk inzicht zat er iets goed mis met mijn hand/muis/toetsenbord-synchronisatie. Door slim gebruik van de shift-toets kon je bijvoorbeeld opzij springen. Eer ik daaraan dacht - en dan langzamerhand ging bedenken hoe een en ander in de praktijk ook alweer gedaan moest worden - was ik alweer verpletterd door een glibberige trol die een gloeiende vuurbal in mijn gezicht smeet.
Op mijn werk werd tijdens de lunch het spel elke dag gespeeld. De mannen van mijn programmeurteam zou je niet snel gezellig socialiserend in de kantine aantreffen! In plaats daarvan bewoog men zich door duistere gangen waar zich om elke hoek een kwaadwillend, half vergaan monster - of een collega - kon ophouden. Door een wrede speling van het lot was ik overdag de baas van het programmeurteam. Maar tijdens de lunch was het steevast gedaan met mijn gezag en street credibility. Ik was Dopey van de zeven dwergen. Alfred van de Daltons. Een sullige kluns die louter mocht meedoen omdat er zo leuk de nieuwe wapens op konden worden uitgetest. Met Doom viel je elke keer weer terug in de oertijd waar de mannen met de grootste knots de baas van de stam waren. Daarna kostte het me steevast een uur om de leiding te herwinnen en iedereen serieus aan het werk te krijgen.
Nu is er dan Doom III. Nog meer spanning, nog meer grafisch realisme. Zelfs de schaduwen van rondvliegende bloedspatten worden op de juiste manier gerenderd. En als je dit spel 's nachts met een Dolby 5.1 Surround systeem op een eenzaam zolderkamertje speelt, schijn je niet helemaal meer die transcedente kalmte van overdag te voelen. Maar goed dat ik niet meer met programmeurs werk.

Geen opmerkingen: