dinsdag, september 09, 2003

Software in gebruiksvoorwerpen: het blijft een beladen onderwerp. Een paar jaar geleden kreeg ik een demo van de allereerste WAP-telefoon, de Nokia 8110 die tot op dat moment alleen te zien was geweest als cool decorstuk in de Matrix. Had iedereen toen maar de Blue Pill genomen, dan waren we verlost geweest van alle idee├źn rond het functioneel opleuken van de mobiele telefoon.De demo begon toentertijd veelbelovend. Met een nonchalante klik schoot het toetsenbord tevoorschijn. Tank, I need an exit! Aangemoedigd door dit succes wilde de demonstrateur een WAP-site laten zien. Daartoe opende hij de ingebouwde browser. Het systeem sloeg onmiddellijk muurvast. Alsof in Windows 98 het geheugen op was, zo hard kwam de klap aan. Dead and Burried. Morrelen hielp niet. Ctrl-Alt-Del kende men bij Nokia nog niet, dat werd al snel duidelijk. Na minuten van vertwijfelde pogingen restte het roemloos verwijderen van de batterij.

Op dat moment zag ik de Objectieve Waarheid, badend in een helder licht. Op de achtergrond klonk een ijle harp. Ik wist dat WAP een genadeloze flop zou worden. De klokkenluider van het barsten van de Internet-bubble was zojuist gecrashed. Een diepe economische recessie en wereldwijde politieke onrust konden niet uitblijven.

Apparaten werken best goed. Tot we ze uitrusten met software. Microsoft brengt momenteel de Smartphone op de markt: een combinatie van een GSM en Pocket Windows. Voor je het weet ben je drie minuten aan het booten voordat je kunt bellen. De gemiddelde Mercedes is ondertussen uitgerust met bijna 100 ingebouwde processoren. Straks trek de je contactsleutel eruit, vraagt het systeem 'Do You Really Want to Quit?'. We helpen de maatschappij wel verder met IT!

Waar het toe leidt? Kortgeleden gaf ik een collega een lift naar het hoofdkantoor. Ze zat nog niet op de stoel naast me, of gelijk die melding op het dashboard: 'New Hardware Found'. Zal je altijd zien dat de installatie-CD in geen velden of wegen te bekennen is.

Geen opmerkingen: