zondag, augustus 31, 2003

Wat kan de tijd toch vliegen. Anderhalf jaar geleden is het alweer dat Bill Gates in een memo aankondigde dat Microsoft voortaan aan Trustworthy Computing ging doen. De naam Microsoft zou synoniem worden met Veilig en Betrouwbaar.

Dat was wel even wennen.

Normaal kom je de woorden 'Microsoft' en 'Veilig' of 'Betrouwbaar' niet in een straal van zeven A4-tjes bij elkaar tegen. Behalve frequent gecombineerd via het woord 'niet'. Spreekwoordelijk lag het ook nog weinig voor de hand. Op straat sprak je niet over Zo Veilig als in Redmond of Betrouwbaar als een Windows Programmeur. Ik had hele andere associaties: een duistere steeg in Bogota waar Luis Jesus de Castellan slinks een kofferje uitwisselt met bebloed drugsgeld. Of een roeibootje dat al tien jaar vergeten ligt te dobberen in een rietkraag van de Biesbosch: de onderkant is totaal weggeroest en zelfs de ratten durven niet aan boord te klimmen.

De schijn zat dus enigszins tegen. Toch hebben ze de boel wel serieus aangepakt, daar bij Microsoft. Alle programmeurs werden onmiddellijk 3 maanden van het ontwikkelen van nieuwe software afgehaald. Het was zeker dat in ieder geval niemand ter wereld dat zou opmerken. Vervolgens kwam de verplichte cursus Veilig Programmeren. Dat moet een schok zijn geweest voor al die jongens en meisjes! Waarom had niemand ze eerder verteld dat je kan checken of een argument wel van het juiste type en de afgesproken lengte is? Geheel nieuwe termen moeten zijn voorbij gekomen: Buffer Overflow, Memory Leak, Indirecte Pointers. Het was duizelen geblazen hoor. En alles bleek eigenlijk samen te hangen met die programmeertaal C++. Daarmee kun je op de meest effectieve manier foute software maken. Kleine vergissing in de toch al verheffende geschiedenis van de informatietechnologie: alsof je een ADHD-kleuter een doorgeladen UZI geeft en zegt dat hij altijd van de trekker af moet blijven.

Ik geloof dat Gates het leven van zijn bedrijf wel probeert te verbeteren. Maar als je dertig jaar lang in rokerige kroegen met drank, vrouwen en schreeuwerige gezang hebt doorgebracht is het moeilijk wennen aan houten kerkbanken en slappe thee met veel melk en suiker. Trustworthy Computing heeft daarom nog een lange weg te gaan. Vol met verdachte koffertjes, zinkende schepen en vooral heel veel ratten.

Geen opmerkingen: