dinsdag, december 08, 2009

IT Executive column: Het Jaar van de Q

Als we iets hebben geleerd in 2009, is het wel dat er definitief geen Soll meer is. Het heden is al moeilijk genoeg te duiden, laat staan wat er daarna komt. Voorspellingen voor het komende jaar? Zinloos. Ik zou bijna zeggen: hadden we maar koffiedik. Konden we ons in ieder geval nog ergens aan vastklampen.

Economische modellen, ze geven niet meer dan een illusie dat je er greep op hebt. De huidige discussies spitsen zich vooral toe op met welke letter we momenteel te maken hebben. Zitten we in de punt van de ‘V’ of van de ‘W’? Zijn we het dieptepunt voorbij – langzaam maar zeker omhoog – of duiken we nog een keer terug? Of krijgen we met een gezellig voortkabbelende stroom van ‘w’tjes te maken? Wie het weet mag het zeggen.

Zelf stel ik voor 2010 de letter ‘Q’ voor. Echt zo’n recalcitrant lettertje waar geen peil op valt te trekken. Heel eigenwijs naar links of naar rechts draaien, dan weer van boven naar beneden en opeens – volstrekt doelloos en onaangekondigd – een dwarse krul de vrije ruimte intrekken. Typerend gedrag voor het niet te duiden komende jaar.

Goed, daar zijn we het dan over eens.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus laten we op de valreep toch een paar verlopen en aankomende trends uit de mouw schudden. Sommige zaken zijn onvermijdelijk, met welke letter uit het alfabet we ook te maken krijgen.

Zo moet het echt afgelopen zijn met dat 2.0 gedoe. Web 2.0, Enterprise 2.0, Identity 2.0, Ambtenaar 2.0, Overheid 2.0: het punt is in het afgelopen jaar nu wel gemaakt. Tot vervelens toe, eerlijk gezegd. Ophouden. Nu.

Een kandidaat IT-persoonlijkheid van het jaar? Twee woorden: Neelie Kroes.

Voor 2010 voorzie ik verder het eerste vakcongres zonder sprekers. Die leiden de mensen in de zaal namelijk teveel van het tweeten en bloggen af. Heel hinderlijk.

Als we het dan toch over congressen hebben: mochten er nog steeds problemen zijn met het aantal inschrijvingen, dan is de remedie nu gevonden. Gewoon alleen op uitnodiging doen en de wachtlijst online publiceren. Er zal op straat worden gebivakkeerd om een kaartje te bemachtigen. Vraag maar aan de organisatie van TEDx Amsterdam.

In de categorie Lang Verwacht Stil Gezwegen brengen we de doorbraak van het eBook onder, evenals de Apple tablet PC (riep daar iemand Tijdschrift 2.0? Heel puntig) en Google’s Chrome OS.

Dan natuurlijk de cloud. Geen woorden maar daden in 2010. Een overheidscloud komt er zeker aan. Koudwatervrees? Even vragen aan staatssecretaris Frans Timmermans. Iets met Jack Sparrow. Klinkt misschien onsamenhangend, maar dat krijg je in het jaar van de Q.

Tenslotte alvast iets voor over 3 jaar: niet te vroeg kerstinkopen doen. Zou zonde kunnen zijn.

Gepubliceerd in IT Executive magazine 8 december 2009

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een buitengewoon interessant perspectief waarin je de toekomst plaatst!

Richard Keijzer zei

Dag Ron,
Al lezend bekruipt mij een visioen, namelijk Twitter 2.0 (jazeker) waarbij de Tweets zo vol worden geplempt met additionele info, dat je zelf nog maar één (let wel 1) byte mag toevoegen. Voordeel: het kost je veel minder tijd, en je hebt altijd een twoosh. Kijk, dat is nog eens informatievernieuwing. Mogelijk kun je de API zo instellen dat informatie over de momentane grootte van je denkraam een hogere prio krijgt dan het statusrapport over je aambeiene, ik noem maar wat.
Twitter 2.0 zal een nieuw logo krijgen, te weten een Vogel Struisch met de kop in het zand. En zoals je weet blijft er dan nog maar één opening bruikbaar voor het produceren van geluid.

Vanuit de eindejaarsblues natuurlijk de beste wensen voor het jaar 2.0 1.0 (ik kan het niet laten)