dinsdag, september 22, 2009

IT Executive column: Proof of Concept

Ik reis graag met de trein van en naar ons hoofdkantoor in Parijs. In de Thalys zit je comfortabel en je kunt op je gemak documenten doorlezen of je laptop openklappen. En het heeft iets melancholisch, dat ontspannen wachten op de trein onder de historische koepel van Den Haag Holland Spoor (elk moment lijkt Carice van Houten op te kunnen duiken, gehuld in een grijs vilten mantelpakje met bijpassende hoed). Een stuk beter dan aanschuiven in de lange rij van de veiligheidscontrole op Schiphol of uren jakkeren op de snelweg.

In elke idylle rammelt echter wel wat. Zo ook in de Thalys, waar luidruchtig mobiel telefoneren tot de alom geaccepteerde mores hoort. Ik luister regelmatig belangstellend mee – veel keus heb ik trouwens niet – temeer daar de voornamelijk Nederlandse en Britse schreeuwlelijkerds hier geen enkel bezwaar tegen lijken te hebben. De meest vertrouwelijke zakelijke transacties worden zonder enige gêne met de rest van de coupé gedeeld. En verdomd als het niet waar is, het gaat bijna altijd over IT. De proof-of-concepts, pilots, roadmaps, workstreams en sourcing-vraagstukken vliegen je om de oren. “Dat zit écht niet in de SLA” roept er een triomfantelijk. “Maak jij je nou maar geen zorgen over dat testplan,” bezweert een ander vaderlijk. “Het is half 9 in de avond, ga jij eerst maar eens lekker naar moeder de vrouw”.

Toch heeft het ook zijn charmante kanten, zo’n trein volgepakt met it’ers. Er wordt in ieder geval heel wat minder CO2 geproduceerd en deze beroepsgroep lijkt een natuurlijke aanleg te hebben om het werk onverstoorbaar en monter te blijven doen, op welke plek en vanuit welke positie dan ook. Met technologie kunnen we het mobiliteitsprobleem te lijf, dat verkondigen we aan iedereen die maar wil luisteren. Misschien moeten we alleen zelf nog wat meer het voorbeeld geven, wat meer ons eigen hondenvoer eten.

We hebben alles in huis om van het gros van de it’ers uit de auto te krijgen: collaborative development tools, virtuele projectruimtes, sociale netwerken en software uit de cloud. Via unified communications kunnen we intensiever contact met elkaar en met onze klanten houden dan op kantoor, als het moet vanuit de trein, maar ook vanaf thuis of een flexibele werkplek, ergens dicht bij waar we wonen. En misschien kan iemand eens wat mooie mashups in elkaar draaien? Je zou dan met behulp van Google maps en de agenda’s van het projectteam precies moeten kunnen vaststellen op welke plaatsen het werk kan worden gedaan met minimalisering van de reistijd.

Over proof of concept gesproken. Stel je voor als we met behulp van technologie alle it’ers met hun leasebakken van de weg weten te krijgen. Gooi die spitsstroken maar weer dicht, zou ik zeggen.

Gepubliceerd in IT Executive magazine, 22 september 2009

Geen opmerkingen: