Met dank aan de privacymaffia, die ons goddank voor inktzwart onheil heeft behoed. Elektronische stemmachines blijken niet 100 procent afschermbaar te zijn. Iets met de straling van het beeldscherm. Mits verdekt opgesteld in de bosjes naast het stemlokaal – en uitgerust met de juiste apparatuur – kun je zo vaststellen op welke Waterschapskandidaat tante Lenie haar stem heeft uitgebracht. Linke soep, zonder meer. En niets minder dan een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Hetzelfde verdrag dat ervoor zorgde dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken onlangs bakzeil moest halen met haar plannen voor verplichte ‘slimme’ energiemeters. Zulke meters hebben veel voordelen: de capaciteit op het energienet kan beter worden gereguleerd, er kan doelgericht worden bezuinigd op energiegebruik, er hoeven geen standen meer te worden opgenomen en huizen zijn voorbereid op het aanstaande tijdperk van duurzame energievoorziening.
Allemaal goed en wel, oordeelden de Consumentenbond en een groot deel van de Eerste Kamer, maar er zijn dus, tja, privacybezwaren. Omdat het energieverbruik op kwartierbasis wordt gemeten, kunnen hackende boeven vaststellen of iemand het huis heeft verlaten (dat kunnen ze overigens ook via de ramen, in retrospectief een onaanvaardbare uitvinding). Ook kunnen huisgenoten zich geremd voelen te doen en laten wat ze willen. Je durft bijvoorbeeld niet meer om acht uur de televisie aan te doen, omdat het energiebedrijf dan in de smiezen krijgt dat je Goede Tijden Slechte Tijden volgt. Herkenbaar.
De Afdeling Innovatievernietiging op volle toeren, het blijft een fascinerend verschijnsel om te volgen. Ook binnen bedrijven kunnen we er regelmatig van genieten. Innovatieve technologieën bieden fascinerende mogelijkheden om effectiever te werken, nieuwe markten aan te boren en veel betere diensten te verlenen. Maar zo gauw we ook maar een beetje de grote lijnen van de intentie vergeten, duikt er altijd wel een afdeling op (juridische zaken, beveiliging, inkoop: willekeurige voorbeelden natuurlijk) die onoverkomelijke bezwaren ziet.
In het gekibbel lost het enthousiasme vanzelf op, als wegvliegende vogels in de schemering.
Afijn, tijd voor wat ontspanning. Ik zet de buizenradio maar eens aan. Hoor ik daar de Bonte Dinsdagavondtrein?
Te publiceren in IT Executive, 22 april 2009
7 opmerkingen:
wow !!! je hebt er ook echt totaal niets van begrepen, houden zo, het zou de innovatie anders in de weg kunnen staan... :-|
Eh... begrijp ik het goed dat je erg op je privacy gesteld bent...?
Een buurvouw die bij de sociale dienst werkte kan er ook over meepraten. Ze zag aan alles dat sommige steunvragers de boel bedondere (dure horloges en ander spullen, merkkleding, met een sportauto voorijden enz.) maar toch moest ze uitkeren omdat onderzoek naar de financiele status inbreuk was op de privacy.
Ze zit nu zwaar gefrustreerd thuis.
Dat is de wereld van vandaag...
Nee man, zo bedoel ik het niet... maar ik mis de nuance... ik bedoel, je hebt een behoorlijke staat van dienst... dus neem ik misschien te onrechte aan dat je verder denkt dan wat tegenwoordig populisme wordt genoemd.... innovatie gaat verder dan een idee... je moet het ook uitdenken en goed uitvoeren...
Beste 'anoniem' (toch wel op je privacy gesteld, denk ik dan maar): in een stevige opinie-column mag de nuance wel eens ontbreken, vind ik. Dus stevig aanzetten en overdrijven is een noodzakelijk stijlelement. Als ik - bijvoorbeeld binnen de Overheid - dit onderwerp aansnijdt, gaat een wereld van leed en frustratie open, geloof me. Of het nou gaat om snel en effectief stemmen, duurzaam energiegebruik of - nog crucialer - terrorismebestrijding of patiëntenzorg - er zouden zulke prachtige stappen voorwaarts kunnen worden gezet als we over onze natuurlijke barriéres heen zouden durven stappen. Nu blijven we ronddraaien in onze Calvinistische, wantrouwige poeltje waarin we allemaal ons maximale recht willen hebben. En vroeg of laat zijn we de jokers van Europa...
Dan maar even wat minder nuance!
Met de andere anoniem heb ook ik je column met stijgende verbazing gelezen. En ja, ook ik doe dit anoniem omdat ik inderdaad op mijn privacy, zeker hier, gesteld ben.
Wat je in je column zet laat zien dat je geen moer van privacy begrijpt. Sterker nog, je laat zien dat je niet begrijpt wat een informatievoorziening is, doet, kan, moet enz. In je positie als CTO van Capgemini zou je echt beter moeten weten, want zo adviseer je kennelijk dingen die alle wetten van ethiek en logica overtreden. Laat je nog eens echt inlichten over wat dat allemaal is, en betekent. Of ga diept terug naar de techniek, want wat je hier zegt en bedoelt kan gewoon echt niet.
Anoniem2
Ja, ik ben CTO bij Capgemini. In die rol kom ik niet alleen in Nederland maar ook elders bij organisaties over de vloer. Als je echt meent - met droge ogen - dat we niet meer elektronisch kunnen stemmen vanuit 'ethiek', voorspel ik dat we inderdaad de wantrouwige sufferds van dit continent gaan worden. Als je echt gelooft dat Smart Metering tegen de wetten van de logica indruist zou ik bijna zeggen: er moeten mooiere verworvenheden in dit leven zijn om voor te vechten. De felheid van je reactie bevestigt slechts mijn beeld: de privacy wordt duur betaald in dit land. En die anonimiteit...? Ik kom in ieder geval open voor mijn mening uit. Hoezo ethiek..?
Een reactie posten