vrijdag, juni 27, 2008

IT Executive column: Brulshirt

Toegegeven, het is een schot voor open doel. Maar sinds wanneer is er iets mis met een stevige portie goedkoop effectbejag? We gaan ons maar eens niet te groot voelen om in deze speciale tijd een vergelijking te trekken tussen de vakken van cio en voetbaltrainer.

En zeg nou zelf, gelijkenis genoeg. Zo heeft iedereen in de organisatie wel een mening over hoe beter kan worden omgesprongen met IT. Net of we 16 miljoen cio's hebben. Dat krijg je als iedereen thuis meerdere computers heeft staan waarop routineus wordt gespeeld met Web 2.0 knuffels als Marktplaats, Wikipedia, YouTube en Hyves. Komen vanzelf de irritante vragen waarom het ook niet wat innovatiever kan op kantoor. Verwacht aan de andere kant massaal tribunegedrag als een overheidsdienst door wat kleine testfoutjes de voorpagina van de Telegraaf haalt: we tonen ons extreem weinig vergevingsgezind als het om verstoringen van de informatievoorziening.

Net als voetbaltrainers krijgen cio's regelmatig te maken met de strategische afweging tussen oude, bewezen krachten en vers bloed. Systemen, het zijn net spelers. Je hebt van die exemplaren die ooit - in een grijs verleden - hun nut hebben gehad. Maar nu kraken ze in hun voegen en hun larmoyante gejammer en onredelijke eisen werken elke dag op de maagzuurreflex. Je zou ze het liefst met pensioen sturen maar de behoudzucht wint het maar al te vaak van de innovatiedrang: toch maar weer een wedstrijd zuchtend op veilig gaan, toch maar weer die veelbelovende vervangers op de bank laten. Vanuit de skybox kijkt de directie goedkeurend toe, want risico's zijn slecht voor het imago.

Inspiratie te over. Vooral als we ook nog eens een parallel trekken tussen de gevolgde it-strategie en speltypes. Voor wie het wil zien, dribbelen de metaforen gewoon over het grasveld. Hoe ziet het spelbeeld van de it-huishouding eruit? Spelen wepaniekvoetbal, waarin we als een kluitje pupillen achter elke bal aanrennen en nooit toekomen aan de werkelijke doelen van de organisatie? Of gooien we alles blind op de aanval en wuiven we zorgen over de krakkemikkige verdediging - beveiliging, testen en beheer - weg? Spelen we de bal lusteloos en ongemotiveerd rond in de achterhoede of maaien we elk nieuw initiatief genadeloos onderuit? Of gaan we toch voor totaalvoetbal, waarin we de volle breedte van de organisatie bestrijken en snel combinerend voorwaarts gaan?

Leerzaam, dat voetbal. Geen cio hoeft zich meer te schamen om voor de televisie te zitten. Oranje pruik op, brulshirt aan; eigenlijk is het gewoon werk.

Gepubliceerd in IT-executive 25 juni 2008

Geen opmerkingen: