woensdag, januari 23, 2008

IT Executive column: Het Geheim

Wat is het toch een katerige rotmaand, dat Januari. En je zal ook nog eens CIO zijn, dan ben je helemaal toe aan lichttherapie. Eerst is er nog de euforie van de jaarwisseling. Je bent lekker uitgerust als de kurken knallen. De champagneroes maakt je razor sharp. Terwijl buiten het feestgedruis losbarst – auto’s gaan de brandstapel op, ambulances worden bekogeld, gewoon dat warme gevoel van samen ervoor gaan – weet je het zeker: 2008 wordt het jaar van de innovatie. Eindelijk zal de IT-afdeling zijn rechtmatige positie als aanjager van groei veroveren.

Eenmaal terug in de realiteit van het bedrijf komt de klap dan hard aan. Je innovatieve ideeën lopen zich te pletter op een muur van somberheid om je heen. Hoe kon je het vergeten zijn, die verouderde en onwrikbare systemen, die ongestandaardiseerde spaghettibrij die ze integratie noemen, die cohorten van volstrekt unieke, elkaar volmaakt overlappende applicaties en vooral: de onwil van zoveel mensen in het bedrijf om eindelijk eens schoon schip te maken.

Je hoort hem bijna al aan de deur morrelen, je oude vriend de winterdepressie. Voor je het weet zit je diep in de zelfhulp. Ik kreeg zelf met Kerst het niet te vermijden “The Secret” van Rhonda Byrne: een inspirerend bedoeld boek dat uitlegt hoe je de Wet van de Aantrekkingskracht moet gebruiken om alles te bereiken wat je wilt. Krachtig visualiseren waarheen het moet en stomweg doen alsof het doel al bereikt is; spontaan groeperen de kwantumdeeltjes om je heen zich tot het gewenste eindresultaat.

Wie nog net niet verlicht genoeg is om daarop te vertrouwen, zou ook eens om zich heen kunnen kijken. Er zijn wel degelijk CIO’s die de bezem rigoureus door hun IT-huishouding weten te halen. Ontdubbelen, standaardiseren en simplificeren: door voortvarend te kiezen creëren ze de ruimte om te innoveren.

Hun geheim? Hun èchte geheim? Opvallend vaak weten ze crisis in het bedrijf slim te benutten. Als het bloed maar genoeg aan de muur zit - het budget wordt in één jaar gevierendeeld, er vindt een onverhoedse overname plaats, de productenkoers wordt radicaal omgegooid, nieuwe wetgeving duikt op - blijkt een schijnbaar onverzettelijk bastion toch in beweging te komen.

Rhonda Byrne weet het allang. Die lag eerst berooid in de goot te snotteren voordat ze in een flits tot haar inzichten kwam. Nu de CIO nog: met een gezonde belangstelling voor crisis en een beetje timing zou er dit jaar zomaar een doorbraak in kunnen zitten. En dat zonder kwantumdeeltjes.

Gepubliceerd in IT Executive, 23 januari 2008

Geen opmerkingen: