zaterdag, augustus 14, 2004

Beter laat dan nooit. Bij KPN is een aantal rekenaars blijkbaar onverwacht wakker geschrokken. Hoe anders valt te verklaren dat het bedrijf 4 jaar na dato eindelijk gaat proberen wat geld terug te krijgen van het immense UMTS-debâcle? KPN vordert een bedrag van 120 miljoen van het Koninkrijk der Nederlanden. Het zou hier gaan om ten onrechte betaalde BTW, aangezien het om een normale zakelijke transactie tussen goedwillende business partners ging.

Wel jammer dat de eiser het niet gelijk over een andere boeg heeft gegooid. Bijvoorbeeld Criminele Misleiding op Basis van Schrikbarend Weinig Inzicht of gewoon Platte Volksverlakkerij. Middenin de meest hysterische uithalen van de Internet bubble zag de Overheid er wel been in om miljarden te vragen voor UMTS-licenties; licenties die je het recht geven de ether te gebruiken voor het versturen van gebrekkige, zinloze multimediale content naar niet geïnteresseerde en bovenal niet bestaande consumenten. Dat zijn ontwikkelingen die nog maar een paar jaar later achterhaald zijn door de oneindige superieure technologie rond Wifi: daarmee behaal je letterlijk factoren honderd meer bandbreedte, zonder dat je ook maar een cent hoeft me te betalen aan de gênante inhaligheid van een zich voldouwende overheid.
Ondertussen staan de meeste telecombedrijven aan de rand van de financiële ondergang en is menig aanpalende bedijfstak meegesleurd in de post-UMTS-licentie-malaise.

In bedompte kamertjes vraagt men zich vertwijfeld af hoe er toch wat geld kan worden verdiend met UMTS. Er moet toch iémand gevonden kunnen worden die een veel te dure, veel te zware telefoon wil kopen waarmee je tegen een torenhoog tarief schokkerige filmpjes kunt bekijken? Fluitje van een cent, jongens.

Geen opmerkingen: