vrijdag, juli 23, 2004

Bij mij in de straat heeft zich gisteren iemand ingeschreven voor Microsoft's Hotmail. Met veel moeite had het oude dametje een tweedehands PC'tje bij elkaar gespaard. Vrijwillig had ze gekort op haar maandelijkse uitstapjes, de Tros Kompas had ze opgezegd en koekjes bij de koffie konden er niet meer af. Totale armoede was het, maar nu kon ze dan eindelijk aan de slag. Gezellig e-mailen met de achterkleinkinderen. Eindelijk weer eens contact met de buitenwereld, want ook in mijn wijk kom je na zeven uur 's avonds liever niet meer buiten.

Wat schetst haar volstrekte verbijstering toen ze de bevestiging van Microsoft binnen kreeg. Daarin stond dat ze maar liefst 2 Gigabyte aan gratis opslagruimte had gekregen. 2 Gigabyte! Zelfs met haar lekenoog wist ze te vertellen dat dit een wel heel genereus gebaar was van Microsoft. Het kwam natuurlijk door die wel zeer hoog uitgevallen kwartaalwinst, die honderden miljoenen dollars die in Seattle op de bank stonden te roesten en waar toch iets mee moest worden gedaan. Bill Gates had blijkbaar besloten niet alleen de aandeelhouders eens flink in bad te doen maar ook een royaal gebaar te maken naar de trouwe schare van Hotmail-gebruikers.

Verdomd, vanaf nu zou alles anders zijn voor mijn bejaarde buurvrouw. Het tij was gekeerd, onmiskenbaar. Met een herwonnen elan schreed ze door de straat. Buurtbewoners waren al snel op de hoogte van haar onmetelijke rijkdom. Kinderen meldden zich spontaan aan om de hond uit te laten. Potige buurmannen boden aan het tuinhek te repareren of de dakgoot schoon te maken. De verslaggever van het lokale dagblad vroeg nog dezelfde dag om een exclusief interview. Het leek een kwestie van tijd voordat Nova en Barend & van Dorp zich op de kwestie zouden storten.

Wat een terugslag toen bekend werd dat Microsoft zich een klein beetje vergist had. Stom hé, een programmeerfoutje. Kan iedereen overkomen. In plaats van de gebruikelijke 2 Megabytes aan opslag kregen nieuwe Hotmailgebruikers zomaar 2 Gigabytes. Een factor duizend, met dank aan weer zo'n autistische programmeur die blijkbaar met zijn gedachten zat bij de uitzending van Fear Factor van gisteren waarin de deelnemers moesten kiezen tussen het eten van koeienoren of het tongzoenen met nijlpaarden. Microsoft heeft het patent op van die kleine verschrijvinkjes in software. Insiders weten allang wat de werkelijk reden is waarom Bush per ongeluk Irak is binnengevallen. Er zat een foutje in zijn Excel spreadsheet. Of Word crashte toen Bush het advies van de CIA wilde lezen, waarop hij besloot dat het waarschijnlijk wel goed zat om een oorlog te voeren. Toch?

Een menselijk drama is het, temeer omdat Microsoft besloten heeft alle toegezegde opslagruimte weer in te nemen. Weinig sportief. Mijn buurvrouw zit ondertussen als een gebroken mens achter de planten in haar vensterbank. Naar buiten kijken durft ze niet meer.

Ja, Microsoft maakt veel winst. Maar hoeveel verscheurde, verwoeste zielen houden ondertussen Bill Gates 's nachts al niet uit zijn slaap?

Geen opmerkingen: