Of de langverwachte renaissance van IT nou juist gaat komen met Grid Computing is de vraag. De marketingmachine draait in ieder geval op volle toeren! Oracle lanceerde kortgeleden in Amsterdam met een gelikt gevoel voor drama hun nieuwe 10g product. En het lijkt een kwestie van weken te zijn voordat Grid voor Dummies bij bol.com kan worden besteld.
Het zal geen toeval zijn dat Oracle’s vette reclamefilmpjes deels op de Matrix zijn gebaseerd: Grid Computing is trendy. Programmeren voor het Grid doe je in een lange leren jas en met een zonnebril op. Als je hulp nodig hebt, bel je een collega met je openklikkende Nokia: Tank I Need An Exit.
Of heeft de associatie met de Matrix eerder te maken met een werkelijkheid die er in feite niet is? Het is hard zoeken naar waar de revolutie nu precies zit in Grid Computing. Grids zullen in veel gevallen onzichtbaar zijn voor systeemontwikkelaars. Je kunt in volmaakte retrostijl applicaties met Forms maken waar wolken motten uit opstijgen en het systeem toch op een grid laten draaien. Je hebt dan minder hardware nodig om met zelfs de zwaarste piekbelastingen om te kunnen gaan. Leuk nieuws. Maar vooral voor de CFO die op maandagochtend glunderend zijn Excel spreadsheet opstart.
Spannender wordt het als je straks computerdiensten werkelijk op dezelfde manier als stroom kunt afnemen. Ergens vanuit het grid haal je de services die je nodig hebt om ze snel te combineren tot toepassingen. En of zo’n grid nou draait onder auspiciën van Oracle, IBM, HP of SUN is fascinerend oninteressant. Als ontwikkelaar werk ja dan vanuit een servicegeoriënteerde architectuur. Internetstandaards, zoals webservices, zijn de enige lijm met een verder onzichtbaar grid.
In de Convention Factory in Amsterdam is overigens nog een flinke borrel geschonken na de succesvolle introductie van Oracle10g. In strak zwarte pakjes gestoken meisjes dansten op trancehouse terwijl database adminstrators op spekzolen en adviseurs in blauwe pakken napraatten. Hoezo subrealiteit. Misschien toch maar die blauwe pil?
dinsdag, september 30, 2003
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten