donderdag, augustus 21, 2003

Vandaag maakte de NVPI bekend dat voor de derde keer op rij de omzet van de muziekindustrie is gedaald. Afgelopen jaar met 7.6%. Dat komt toch als een volslagen verrassing, nietwaar. Alsof zelfs de meest wereldvreemde mormoon al niet had opgemerkt dat de Free Record Shop in een tijdsbestek van nog geen twee jaar gierend door de metamorfose is gegaan. Een paar zielige rekken met CD's stelt nu het audio-gedeelte voor. Een enkele bejaarde kan daar nog wel eens onzeker snuffelend worden aangetroffen, op zoek naar het nieuwe live-optreden van Marianne Weber en Pierre Kartner. Het gros van de winkel wordt ondertussen ingenomen door DVD's. Als een tiener een goed nummer op TMF hoort, wordt Kazaa bijna gedachtenloos opgestart. Kikke man, ff de nieuwe van Pink downloaden. Alleen watjes wachten tot het weekend om hun steeds minder waard wordende Euro's te besteden aan zo'n retro aandoende CD.

De muziekindustrie dreigt ondertussen terug te slaan door iedereen die ook maar één song van het Internet haalt te sewen. Lijkt me een goed museumstuk voor de afdeling Trieste Achterhoedegevechten. Afgezien van het feit dat zo'n actie technisch, juridisch en administratief al bij voorbaat kansloos is. Dit is allemaal zo vreselijk 2002, Platenbonzen. We leven in een nieuwe tijd. Consumenten willen best betalen voor muziek, als ze al die overhead van hoesjes, CD's, distributie, winkels en tussenhandel maar niet hoeven mee te financieren. Met 50 Eurocent per song zou je nog wel eens heel goed kunnen binnenlopen. Goeie oude Steve Jobs van Apple zit wat dat betreft met zijn iTunes helemaal in de goede richting. Zoals gewoonlijk zal hij wel weer net te vroeg zijn, maar heldendom vraagt nu eenmaal om martelaren.

DVD's zullen overigens ook niet de redding voor de platenwinkels zijn. Op de eerste de beste ALDI-PC zit nu een fraaie DVD-brander. Films heb je met een beetje geluk al op je harddisk voordat hij in de bioscopen draait. Louter om er in deze column verslag van te doen heb ik via Overnet maar eens Pirates of the Caribbean opgehaald. Ging probleemloos, zeker met de nieuwe generatie P2P-technologie die als het moet elke byte van het te downloaden bestand weer van een andere PC haalt. Leuke film trouwens, vooral door Johnny Depp die een door drank gedementeerde piraat met een fetish voor oogpotlood speelt. Depp woont tegenwoordig in Frankrijk. 'Daar houden ze zich tenminste bezig met de ècht belangrijke dingen in het leven' verklaarde hij onlangs: 'kaas en wijn'.

Platenbazen, ga dat rouwproces nou gewoon in: piraterij kun je niet bevechten. Verzin iets anders. Of verkoop je aandelen en ga met pensioen. Johnny Depp weet nog wel wat leuke huisjes in de Provence.

Geen opmerkingen: