woensdag, april 29, 2009

IT Executive column: Vrijmarkt

Nederland, ik heb er nog wel eens wat over uit te leggen in het buitenland. Bijvoorbeeld over onze lunches, zonder concurrentie de slechtste ter wereld. Een paar armzalige witte broodjes met komijnekaas. In de luxe variant kan er een kroket vanaf. En altijd vergezeld van karnemelk, de nodeloos wrede incarnatie van zuivel. Ik heb geharde mediterrane zakenlui zien janken als een klein kind na een slok. Onvoorstelbaar wat een leed er dan los komt.

Koninginnedag valt wat dat betreft nog mee. Een monarchie? Begrijpelijk, charmant ook wel. Een verjaardag vieren op de dag dat de Koningin helemaal niet jarig is? Zullen wel praktische redenen voor zijn. Met oranje pruiken op door de straten hossen? Komt ondertussen bekend voor, begint warempel te wennen.

Alleen de vrijmarkt, daar is nog niet iedereen uit. Een Amerikaanse collega heeft eens een poging gedaan een en ander voor me te recapituleren. "Dus als ik het goed begrijp" zei hij ernstig "is jullie idee van feestvieren dat je de zolder opgaat, je oude spullen tevoorschijn haalt en die vervolgens op straat aan andere Nederlanders verkoopt?" Ik beaamde aarzelend. Het klonk inderdaad wat vreemd, nu hij het zo op die manier zei.

Toch sta ik wel achter het concept. Beroepsmatig gezien dan. Het is een goed idee om periodiek de bezem door je spullen te halen. Oude rommel afstoffen en eens peinzend bekijken. Sommige bezittingen beschikken over een onvermoede glans. Andere kunnen zonder twijfel weg. Dat ruimt op en maakt de weg vrij om te ademen. Precies de energie die je nodig hebt na een lange, schrale winter. En er dan ook nog eens geld mee verdienen, waarom doen ze het eigenlijk niet overal elders ter wereld?

Het lijkt me daarom een uitstekend idee om dit jaarlijks op de it-afdeling te gaan doen. Een soort van nieuwe folklore als het ware. Op de 29e blijven we met zijn allen op kantoor, we noemen het de Digitale Koninginnenacht. We gaan dan met de stofkam door onze zolder vol met verouderde applicaties, overtollige oplossingen, overduidelijke doublures en kneuterige huisvlijt. Misschien dat we in de hoek ook nog wat roestige servers vinden. Wat we niet meer nodig hebben doen we weg. Normaal is dat onbespreekbaar, maar tijdens deze speciale nacht gelden de gebruikelijke remmingen niet.

De volgende dag is de feestvreugde compleet. De rook om je hoofd verdwenen, eindelijk een pad voorwaarts en ook nog eens geld in het laatje. Met recht een vrijmarkt, wat u zegt. 

Update 1 mei: natuurlijk is dit item gepost vóór de tragische gebeurtenissen in Apeldoorn.

Te publiceren in IT Executive magazine, 6 mei 2008

Geen opmerkingen: