maandag, april 21, 2008

IT Executive column: Open Weldoeners

Het is sterker dan mezelf, dus ik vecht maar niet meer tegen de aandrang. Als een spreekbeurt moet worden gehouden op een plek waar een nadrukkelijk politiek correcte damp hangt, komen de woorden vanzelf. Een soort van Gilles de la Tourette syndroom. Het gebeurt nogal eens op Open Source conferenties, zoals vandaag tijdens het grote Go Open evenement in Oslo. Na al die jaren kan er nog steeds zo’n gelijkhebberig toontje opduiken: open oplossingen zijn vredelievend, ecologisch verantwoord en komen slechts na overleg met coƶperaties van noest werkende Zuid-Amerikaanse keuterboertjes tot stand. En ze zijn het enige alternatief voor de grijpgrage klauwen van de grootimperialisten uit Redmond.

Reden genoeg om de eerste minuten van mijn presentatie te wijden aan de Bill & Melinda Gates Foundation, die ondertussen vele duizenden kinderlevens gered heeft via vaccinatieprogramma’s tegen TBC en malaria. En dan vragen wat de weldoeners van de Open Source community daar tegenover hebben gesteld. Er gaat niets boven een warme band met je publiek, zeg ik altijd maar.

En waarom eigenlijk nog steeds die drammerigheid rond open? Ook in Nederland hoeft er allang niet meer te worden geƫvangeliseerd. Open Source wordt routineus gebruikt in de fundamenten van de meest bedrijfskritische toepassingen. Duizenden Java-programmeurs werken elke dag met componenten en raamwerken uit het open domein. En het parlement staat vierkant achter de beleidslijn van staatssecretaris Heemskerk om het gebruik van Open Source binnen de Overheid te stimuleren. Goed, in het laatste geval kan er tijdens de overgangsperiode nog wel eens een ambtelijk schuivertje worden gemaakt bij een aanbesteding. Maar dat leidt dan weer tot een paar amusante en leerzame kamervragen en de vastberaden wil om het de volgende keer beter te doen.

Open Source is kortom breed geaccepteerd. En wat moet het dan een gek gevoel zijn als je jaren met een demonstratiebord hebt rondgelopen en je op een dag merkt dat iedereen je gelijk geeft. Voor je het weet verval je in larmoyante bespiegelingen, beroofd van een hoger doel. Gelukkig valt er nog genoeg te bereiken: Open Source oplossingen ontstijgen het infrastructurele gebied en naderen steeds meer de bedrijfvoering (denk CRM, ERP, Business Intelligence). Dat levert nieuwe uitdagingen op en boort een ander, kritisch publiek van gebruikers aan.

En warempel: de fameuze 100$ laptop die voor kinderen in ontwikkelingslanden wordt gemaakt, draait geheel op open software. Bill Gates houdt ze gezond en met Open Source leren ze. Laten we er maar eens niet cynisch over doen.

Gepubliceerd in IT Executive, 16 april 2008

Geen opmerkingen: