maandag, maart 12, 2007

Jip en Janneke praten business

Wat een lekker productief schrijfdagje, zo aan het begin van de zomer (17 graden vandaag, en desalniettemin begin ik te twijfelen aan het man-made global warming verhaal. Neem eens een kijkje op deze management summary. Toch maar bestellen die SUV).

Anyway.

Hieronder een kort stukje uit mijn nieuwe column voor Software Release Magazine, getiteld 'Jip en Janneke praten business'.

"... Moet je eens aan de kant van de bedrijfsvoering mee aankomen. Daar zien ze architectuur – zoals alle gewone mensen - als iets dat met woningen en kantoren te maken heeft. En de vertaalslag naar informatiesystemen wordt eenvoudigweg niet gemaakt, zelfs niet als we proberen onze concepten in Jip en Janneke-taal uit te leggen.

Onze Jip en Janneke zijn namelijk niet helemaal hetzelfde als die van onze klanten. De Jip van onze wereld heeft als hobby het oplossen van differentiaalvergelijkingen. En Janneke wil later iets in de Theoretische Fysica gaan doen. Toch net even een wat ander referentiekader.

De kloof wordt pijnlijk duidelijk als we zien hoe een onderwerp als businessarchitectuur zich ontwikkelt. Intu├»tief heeft iedereen een beeld van de enorme voordelen die we zouden genieten als we eenmaal een businessarchitectuur zouden hebben. Nou ja, binnen de kringen van IT’ers dan. Want hoewel we met klem benadrukken dat businessarchitectuur niets maar dan ook helemaal niets met technologie te maken heeft, zien we toch vooral analytisch ingestelde vakbroeders die zich op dit onderwerp richten. Ik heb er wel eens een verkennende opmerking over gemaakt op een congres over businessarchitectuur: dat het lastig is voor de doorbraak van standaards voor businessarchitectuur en –modellering is dat er voornamelijk door gewezen IT’ers aan wordt gewerkt. Ontkennende geluiden uit de zaal, maar ondertussen kon het niemand ontgaan dat naar schatting driekwart van het publiek op een opengeklapte laptop aantekeningen aan het maken was. Of er werd gewoon wat e-mail verwerkt, daar wil ik vanaf wezen...."

Geen opmerkingen: