donderdag, september 07, 2006

Grid TakeAways

Een paar takeAways zijn me bijgebleven van de sessie van het Gridforum rond innovatie & groei die ik gisteren bijwoonde in het trendy Arena hotel in Amsterdam (let op hun tenenkrommende Flash website; je weet niet hoe snel je 'Skip Intro' moet vinden; als straf zullen ze wel nauwelijks via Google te vinden zijn want pixels zijn nog steeds niet te indexeren, maar dit terzijde).

1. Als je geheel in het zwart gestoken rondloopt in een hip Amsterdams hotel word je voortdurend gevraagd of je de manager van het etablissement bent c.q. of je in de bediening werkt.

2. De voordelen van Grid Computing zijn volop doorgedrongen tot de universitaire wereld, waar men van oudsher al meer geneigd lijkt te zijn tot samenwerking met aanpalende instituten.

3. De voordelen van Grid Computing op de desktop lijken ook genoeg doorgedrongen te zijn tot individuele PC-gebruikers, die graag hun overtollige CPU-cycles ter beschikking stellen als daarmee een goed doel wordt gediend. Als er een trendy plaatje bij op het scherm wordt vertoond, willen zelfs Playstation 3 gebruikers straks wel aansluiten op het grid. Even pauze tijdens het afknallen van zombies, gelijk een paar minuten meedoen aan onderzoek naar erfelijke ziektes.

4. via het SETI@home desktop grid meende men een tijdje geleden buitenaards leven te hebben ontdekt. Het bleek uiteindelijk helaas om wat weerbarstige waterstofmoleculen te gaan. Tienduizenden vrijwilligers blijven gelukkig dag en nacht waken over de veiligheid van moeder aarde.

5. Volgens iemand die het weten kan, wordt de Nederlandse versie van Wikipedia gerund door '13- en 14-jarigen'. Het is nog niet helemaal helder of dit wel of niet als aanbeveling is bedoeld. Zouden deze dan blijkbaar wel erg vroegwijze pubers allemaal Jimmy Wales als rolmodel hebben?

6. Het bedrijfsleven ziet nog weinig heil in de toepassing van grids. Volgens professor Jan Top is dat onder andere te verklaren door de grote vraagstukken rond beveiliging en de genetische onwil bij veel bedrijven om samen te werken met anderen.

7. Marleen Stikker, baas van de Waag Society, beschreef pogingen om met behulp van breedbandige, multimediale grids tot nieuwe kunstvormen te komen. Veel pogingen waren blijven steken bij een dirigent die wat aanwijzingen gaf aan ver verwijderde muzikanten, maar het is duidelijk dat de échte doorbraken moeten komen uit het loslaten van bestaande ideeën over hoe je samenwerkt. Connected Live Art, weetjewel.
Tijdens de sessie maakten we al snel het verschil tussen orchestratie (volgens een redelijk vast patroon componenten aan elkaar plakken) en choreografie (een fundament crëeren voor de interactie tussen autonome, zelfregulerende componenten). Marleen introduceerde voor deze laatste stijl van creatie de rol van 'dramaturg'. En dat kan zomaar een bruikbare term zijn voor webservices-experts die op zoek zijn naar iets nieuws voor op hun visitiekaartje.

Webservices-dramaturg
. Think about it. Anders even navragen bij de patatgeneratie van Wikipedia.

8. Over het nieuwe vPro chip-platform van Intel valt veel te zeggen. Maar voor dit publiek was het vooral van belang om te weten dat er diep in de chip voorzieningen zitten ingebakken om op afstand door te dringen in het systeem, zelfs als de PC is uitgezet. Zo kun je leuk 's nachts liefdadige toepassingen draaien, zonder dat de eigenaar er zelfs maar aan hoeft te denken om iets op te starten of aan te laten. Op zich een mooi perspectief, maar volgens Michiel Leenaars, directeur van de ISOC, zou de NSA (hier hun Flash-site, eat you heart out) dan ook zomaar kunnen meekijken. Puur uit gezonde belangstelling, zeg maar. Paranoïde? Wie de waarheid weet, mag het editen in de encyclopedie.

Tot zover het ooggetuigeverslag van uw persoonlijke reporter. Kan ik dan nu uw bestelling opnemen?

Geen opmerkingen: