vrijdag, november 04, 2005

Hedenochtend mijn nieuwe column aangeleverd aan Software Release Magazine. Met de titel 'Kliklijn' is deze gebaseerd op een gesprek dat ik gisteren - al lunchend - voerde met Rick van der Lans en Peter Hinssen. Uitgangspunt is dat er op menig IT-afdeling nog steeds elke dag software wordt onderhouden die allang geen doel meer dient en allang aan alle kanten voorbij is gelopen door industriële standaards en open source. Volgens Rick is er in Nederland zelfs een keten van ziekenhuizen die tot op de dag van vandaag er een eigen besturingssysteem op nahoudt. Een mooi voorbeeld om aan te melden bij de IT Kliklijn die ik in mijn column introduceer. Alvast een fragment:

...Hardnekkig vasthouden aan de eigen, oude software is ronduit contraproductief. Zonde van de tijd en het geld, al helemaal als de beslissers te weinig technologisch inzicht hebben. Gelukkig hebben wij dat kostbare inzicht allemaal wél. En daarmee is het niets minder dan onze burgermansplicht om de klok te luiden bij excessen. Ik stel daarom voor een kliklijn in te richten waar we laakbare activiteiten van collega automatiseerders geheel anoniem kunnen melden. 0900-ITKLIKLIJN: lijkt me een instant succes, al helemaal in combinatie met een website die als digitale schandpaal kan dienen.

En er is genoeg materiaal om met gemak steeds weer een Misstand van de Dag te kiezen. Naast hardnekkig onderhouden eigen middleware, besturingssystemen en databases is er bijvoorbeeld ook het onnodig veroorzaken van ernstig leed door het gebruik van de programmeertaal C++, het ondoordacht toepassen van objectoriëntatie, het succesvol laten kelderen van de productiviteit met behulp van Java en – misschien nog wel het allerergste - het ongevraagd aan anderen uitleggen wat een servicegeoriënteerde architectuur is...."

1 opmerking:

Roberto Iza Valdes zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.