donderdag, september 09, 2004

Speciaal voor de trouwe Blog-lezers nog een analyse van de psychologie van de software engineer (zie verderop, heeft met een nieuwe column te maken). Vandaag buigen we ons over de Microsoft-programmeur:

"....Met dezelfde vraag krijg je op de Visual Basic-afdeling een heel ander onthaal. In de gezellig rommelige ruimte zwerven achteloos weggesmeten pizzadozen, lege Red Bull-blikjes en niet opengemaakte handleidingen. Je treft altijd wel een goedlachse, morsig ogende glazenwasser aan die bij nader inzien het hoofd van het programmeurteam blijkt te zijn. Nadat je nog maar een paar seconden bezig bent met het schetsen van de gewenste functionaliteit, draait de Microsoft-expert zich al om. Verheugd begint hij met de muis prototypes op het scherm bij elkaar te klikken. De databasetabellen vliegen je om de oren. Als Visual Studio een foutmelding geeft, tikt hij steevast de errorcode in op Google. Ergens op de wereld blijkt zich altijd wel een soortgenoot te bevinden die dezelfde noot al een keer gekraakt heeft. Dat geeft de verbondenheid van een leutige broederschap, een beetje Prins Kiske d’n Twidde & de Raad van Elf.

Nog 5 minuten doorklikken en de applicatie is klaar. In een nog wat slordig ogend, kakelbont scherm kunnen inderdaad een paar velden worden ingevuld. Daarna crasht Windows. De Visual Basic-programmeur kijkt met een blije blik van herkenning toe. Hij bekent wel eens vaker met dit soort kleine obstakels te maken. Erg leerzaam altijd! Ondertussen is hij alweer aan het klikken.....".

Geen opmerkingen: