zaterdag, september 04, 2004

Hieronder een voorproefje van de nieuwe column die ik schreef voor Software Release Magazine. Hij gaat over de verbijsterende correlatie tussen het karakter en de maatschappelijke achtergrond van een individu en de programmeertaal die hij beheerst. Later meer over dit belangwekkende onderwerp.

"Culturele Antropologen vormen met elkaar een duf, ingeslapen zooitje. Daarom hebben ze de IT nog niet ontdekt. Dat is zonder concurrentie het meest vruchtbare gebied voor nieuwe inzichten rond de menselijke psyche, complexe sociale riten en ongegeneerd kuddegedrag. In afwachting van de onvermijdelijke universitaire voorstellen, ben ik als amateur psycholoog, socioloog en antropoloog alvast zelf op onderzoek uitgegaan. Ik had immers geen tijd om te wachten op een jarenlang circus van subsidieaanvragen en reviewrondes. Mijn vroege bevindingen zijn zondermeer spectaculair.

Waar ik snel achterkwam, is dat er een zeer sterke correlatie is tussen de sociaal-culturele achtergrond van de programmeur en de programmeertaal waarin deze is gespecialiseerd. We kunnen wel stellen dat de betrokken individuen nooit een vrije keuze hebben gehad, ook al gaan de zelfbeelden vaker dan gemiddeld in de richting van een zelfstandig, onafhankelijk opererend genie.

Zo kan het niet anders, of lieden met een overserieuze, analytische inslag worden Java-programmeur. Als je als klant een Java-specialist met een vraag benadert leidt dit doorgaans tot gefronste wenkbrauwen. Er blijken problemen te zijn waar de onopgeleide eindgebruiker overduidelijk geen weet van heeft. Complexe UML-diagrammen verschijnen op het bureau. Er wordt vaag iets gemompeld over design patterns. Als je wilt beginnen over het te bouwen scherm, wordt je ruw weggehoond. Gebruikersinterfaces! Een typische beginnersfout. Eerst moet er maar eens een zevenvoudige geneste class hierarchy worden ontworpen. Dan zullen er maanden nodig zijn om die door te vertalen naar een relationele database. Want dat past nu eenmaal erg moeilijk op elkaar. Daarna kan er wellicht eens over de GUI worden nagedacht. Als intentie, zeg maar. Moet wel eerst even de nieuwe Java Server Faces standaard worden doorgenomen. Die is eigenlijk bedoeld voor onder de motorkap. Maar dat geldt niet voor hardcore Java-programmeurs. Dat zijn ├ęchte mannen, en die kloppen hun code van A tot Z zelf in op de command line. (...)"

1 opmerking:

Anoniem zei

endless number of these wonderful finds, what with the Internet being a vast network of constantly evolving ideas and all!