zaterdag, februari 14, 2004

Binnenkort in Software Release Magazine een nieuwe column. Deze keer over mijn favoriete Java programmeertaal, gelardeerd met een enkele flauwe grap over de problemen met de Spirit marslander. Bij wijze van exclusieve voorpublicatie een klein fragment:

.....Vraag maar aan de NASA. Die hebben de Spirit marsverkenner uitgerust met de laatste snufjes op het gebied van software. Waaronder een JVM en bijbehorende Java-programmatuur. Juichende persberichten waren in eerste instantie het gevolg. James Gosling, de vader van Java, wilde namens Sun best even kwijt tot in het diepst van zijn ziel geraakt te zijn. In de kroegen van Santa Clara beukten de marketingmanagers van Sun elkaar wild lachend op de schouders. Eindelijk erkenning voor deze tot nu schandalig onderschatte programmeertaal!

De stemming sloeg snel om toen de Spirit na verloop van enkele dagen geen teken van leven meer gaf. Ondanks enkele andere aannemelijke theorie├źn (ondragelijke kosmische straling, inslaande meteorieten, sabotage door autochtonen) moest projectleider Peter Theisinger uiteindelijk schoorvoetend toegeven dat hier om een softwarefoutje ging. Klein vergissinkje gemaakt met het geheugenbeheer. Het Marsvoertuig bleef maar ijverig data verzamelen terwijl er niks werd opgeruimd. Uiteindelijk past er dan niks meer in het geheugen, als het ware. Voor de Spirit was het geheugengebrek aanleiding om steeds opnieuw op te starten, in de ijdele hoop dat daarmee de problemen zouden zijn opgelost.

Dat doet me denken aan het driestappenplan dat een mij dierbare Windows-systeembeheerder al jaren volgt bij het oplossen van storingen:

1. Ga na of de stekker erin zit
2. Controleer of de licenties betaald zijn
3. Start het systeem opnieuw

In de praktijk lost zij met deze strategie meer dan 90% van de problemen binnen een minuut op. Jammer dat de problemen van Spirit net binnen de resterende procenten bleken te vallen.....


Geen opmerkingen: