dinsdag, december 02, 2003

Professor Veronique Dehant van het Koninklijk Observatorium in België kreeg kortgeleden de Europese Descartesprijs voor het beste beste wetenschappelijke onderzoek van 2003. Ze heeft een theoretisch systeem bedacht om lokatiebepaling via GPS op 2 tot 3 centimeter nauwkeurig te krijgen. Momenteel blijkt een afwijking van een paar meter heel normaal gevonden te worden. Vandaar dat die kruisraketten nog wel eens een verkeerd huizenblokje meepakken.

Location Based Services gaan het helemaal maken, dat is duidelijk. Via een kruispeiling op GSM zendmasten kun je van elk mobieltje de exacte positie vaststellen. Stel je de mogelijkheden eens voor! Logica CMG heeft ondertussen een veelbelovende proef gedaan om op basis van het aantal GSM's op een wegdeel vast te stellen of er een file staat en hoe lang die dan wel is. Werkt een stuk beter dan van die lussen in het wegdek.

Zelf heb ik al de domeinnaam www.whereismyhusband.com geclaimed. Daar kunnen verontruste huisvrouwen via het ingeven van het mobiele nummer van hun echtgenoot volgen waar manlief uithangt. Blijkt de zoveelste overwerkvergadering gehouden te worden op de Wallen of in een gezellig studentenhuis. Technologie maakt meer kapot dan je lief is.

Andere mogelijkheden: www.findgrandpa.com voor het in de gaten houden van verdwaasde, dementerende grootouders en www.dontwannasee.com: een site waarop je de mobiele nummers kunt opgeven van lieden die je ten koste van alles niet wilt zien. Mocht zo iemand zich in een straal van een kilometer van je bevinden krijg je onmiddellijk een SMS'je met naam en locatie. Kun je een straatje omgaan. Omgekeerd kan uiteraard ook. Ik zal zometeen ook nog even www.iwanttomeet.com claimen.

Geen opmerkingen: