dinsdag, september 28, 2004

Vandaag mijn nieuwe column 'Verrijkt' aangeleverd aan Software Release Magazine. Gaat over Rich Internet Applications. Uit het volgende fragment blijkt in zekere mate mijn stellingname jegens dit fenomeen:

"Het beeld van de klassieke applicatie als een ondoordringbaar kluwen van menu’s en dialogen zal zo steeds meer gaan vervagen. En dat is een teken van de tijd. Kijk maar naar Philips: dat stuurde zijn topmanagement een weekendje naar huis met de eigen wasautomaten en DVD-spelers. Ga er eens lekker mee spelen, mannen! Half huilend en diep gefrustreerd kwamen de proefkonijnen maandag weer terug, de ruggengraat gebroken door alle opties, instellingen en keuzemogelijkheden. De nieuwe bedrijfsslogan Sense and Simplicity was het uiteindelijke resultaat. En daarmee geeft onze vaderlandse trots ook aan de IT-wereld een duidelijk signaal: maak simpele toepassingen die bijna vloeiend opgaan in hun omgeving. En vergeet die toeters en bellen.

Nu maar hopen dat we luisteren.

Afgaande op de hysterische belangstelling voor Rich Internet Applications, moeten we vooralsnog het ergste vrezen. Zijn we net met de opkomst van de browser gewend geraakt aan Spartaanse, maar wel uniform ogende toepassingen, of de industrie verzint weer een manier om daaromheen te werken. Voorop loopt Macromedia. Die zijn verantwoordelijk voor Flash. Oorspronkelijk bedoeld als een bescheiden technologie om stripfiguurtjes over je scherm te laten dartelen, heeft het product zich ontwikkeld tot een ware plaag waarmee irritante, vaak onbegrijpelijke websites kunnen worden geproduceerd. Dat gebeurt bovendien door een populatie die grotendeels bestaat uit geflipte beeldende kunstenaars, binnenhuisarchitecten en didgeridoo-bespelers. Een interessante groep, die echter slechts een symbolische aanleg heeft voor het begrijpen van lachwekkende ambachten als software engineering en databaseontwerp.Ze zullen zich en masse storten op nieuwe producten als Flex. Daarmee kunnen ze niet te onderhouden toepassingen creĆ«ren met zelfverzonnen gebruikersinterfaces waaraan alle applicatielogica is opgehangen. Lekker terug naar het pionieren van die geruststellende jaren ’80.

Zelf hebben voorstanders het over het Verrijken van de Internetervaring. Ik voel me meer als een gans die gedwongen wordt gevoed via een trechter. Op het erf wordt met toeters en bellen gerammeld. "

Geen opmerkingen: