vrijdag, augustus 31, 2007

Zune Phone, te makkelijk...

Op zich een goed idee, eens vrij associëren hoe Microsoft's Zune Phone, als vernietigend antwoord op de iPhone eruit zou zien. Maar eerlijk gezegd vind ik het onderstaande filmpje erg makkelijk en ook nogal flauw trouwens. De laatste 15 seconden - als het over releasedata gaat - zijn dan wel weer leuk. Ik weet zeker dat we allemaal veel betere ideeën zouden hebben over de euvelen waaraan een iPhone van Microsoft zou lijden..?

BV Nederland nog lang niet klaar met ICT

In het kader van de afdeling Zelfbevlekking deel ik graag met u dat ik vandaag op de voorkant van de Automatisering Gids mag figureren samen met andere 'ICT big shots' (heerlijk, die journalistieke dichterlijkheid). Gaat over de rol van ICT in de aanstaande miljoenennota. Wat wij, als eh.... ICT Big Shots, daar nou graag in zouden hebben gezien.

Het hele interview staat hier. Mijn eigen inbreng kopieer ik hieronder, voor het geval u het echt te ver gaat om door te surfen naar een andere site.

“Natuurlijk willen we graag zien dat de regering meer spannende IT-projecten op de rit zet. Daar is ook alle aanleiding toe: er zijn legio problemen waarbij IT een deel van de oplossing kan zijn. Denk aan arbeidsparticipatie, gezondheidszorg, mobiliteit, noem maar op. Maar behalve voor het oplossen van die problemen is er nóg een reden voor de overheid om grote aansprekende IT-projecten te initiëren, en dat is de stimulerende werking die daarvan uitgaat richting bedrijfsleven en samenleving. Door IT in te zetten, vergroot je de concurrentiekracht die Nederland op dat gebied heeft. Wat dat betreft kunnen we voor voorbeelden terecht in het buitenland. In Frankrijk initieerde de overheid een aantal zeer aansprekende IT-projecten die zeker een uitstralingseffect hebben. Zo vernieuwen ze daar de hele IT voor de belastingdienst op basis van open source. Dat geeft een geweldige impuls aan de kennisontwikkeling op dat gebied, doordat al die informatie die daar wordt opgedaan meteen voor iedereen beschikbaar is. Een andere manier waarop je als overheid de IT-concurrentiekracht in Nederland zou kunnen vergroten is zelf venture capital en begeleiding voor innovatieve bedrijven beschikbaar stellen, zoals Ierland dat doet op basis van hun ‘enterprise island’-concept. Dat eerdere pogingen in Nederland, met Twinning, geen succes waren is natuurlijk geen reden om het nu maar niet meer te doen, in tegendeel, je moet je die duurbetaalde ervaring nu productief maken. Het is overigens wel zaak dat de overheid bij het stimulerend investeren meer gaat inzetten op projecten met een korte looptijd, van hooguit een paar jaar. Nu is, onder meer via NWO een sterke neiging om vooral wetenschappelijke projecten te financieren met een zeer lange lifecycle. Ik denk dat dat zakelijk minder productief is.Verder vind ik dat de overheid offshoring zou moeten bevorderen. We hebben bij de huidige IT-arbeidsmarkt inzet in lagelonenlanden hard nodig om onze ambities te realiseren en de concurrentiekracht van onze IT-bedrijven op peil te houden. Angst voor deze ontwikkeling is onterecht, in tegendeel. Wij zeggen: neem het voortouw door Nederland ook in IT, net als we traditioneel al zijn in transport en handel, als schakel tussen landen te positioneren."

IT Executive column: Zondoorstoofd

Nimmer wordt je meer teruggeworpen op de basale elementen van het leven als tijdens de vakantie. Je hangt wat op een houten vlonder aan de rand van het Como meer en doopt een stuk versgebakken brood in de meest goddelijke olijfolie. Af en toe pruttelt er een bootje voorbij, een welkome afwisseling op de stilte die loom boven het water hangt. De wereld ligt in al zijn rijkheid voor je open, als alles om je heen zo eenvoudig op zijn plaats valt.

Nu op zijn minst een paar weken dat gevoel zien vast te houden, in de tijd dat we als geplaagde IT Executives schoorvoetend naar onze kantoren terugkeren. Wat zou het mooi zijn als we straks iets van die opgeruimdheid van de zomer in onze systemen zien.

We zouden eindelijk eens de stofkam kunnen halen door die veel te grote bak van applicaties die we moeten onderhouden. Gewoon de helft schrappen en voor de verandering ferme beslissingen nemen over welke software wel en niet blijft. De zon heeft ons opgeladen dus we kunnen energieker dan ooit het hoofd bieden aan de emotionele tegenwerpingen die zo’n actie oproept. En als we het niet eens kunnen worden, vervangen we onze zelfgebouwde systemen simpelweg door een standaardpakket. Goed voor de onthechting en wat kan een dergelijke zet een verlicht gevoel geven.

Aan de kant van de infrastructuur valt er ook genoeg te ontstressen. Het mooiste is natuurlijk om zelf geen rekencentrum te hebben. Laat ze maar ergens anders op hun rubberen zolen tussen die server racks voortschuifelen. Zij liever dan wij. Als we onverhoopt toch nog zitten opgescheept met een eigen machineparkje, dan grijpen we naar de geneugten van virtualisatie om het aantal servers drastisch terug te brengen. Dat is trouwens nog groen ook; zo kunnen we met opgeheven hoofd dit najaar onze extra vrije tijd besteden aan een politiek correcte milieuconferentie.

Zondoorstoofde eenvoud, we kunnen er wel iets van gebruiken in onze IT-huishouding. Zelf was ik al vrij snel het gevoel kwijt, moet ik bekennen. Op de terugweg belandde ik in Frankrijk in een hypermodern tankstation. Door een klein softwareprobleempje kon al bijna een uur lang niemand tanken. Ik heb vaak genoeg hangende applicaties meegemaakt, maar een crashende benzinepomp, dat was van een nieuwe allure. De eigenaar liep met een rood hoofd rond en toen hij (ongelogen) met een opstart-CD aan de slag ging, wist ik genoeg. Die was met volle teugen aan het genieten van de zegeningen van IT. Hard aan vakantie toe, zonder twijfel.


Gepubliceerd in IT Executive, woensdag 29 augustus.

Disintermediate Cluetrain Communities

... en andere web 2.0 onzin, op zich wel grappig bij elkaar geveegd via deze zogenaamde bullshit generator. Het is vaker gedaan, maar op vrijdag mag zo'n link wel. Toch?

zondag, augustus 26, 2007

The Rustling Trees of Tafiti

Een wat uitgebouwde versie van mijn eerdere blog-item over Tafiti, hier op Capgemini's CTO blog.

vrijdag, augustus 24, 2007

Rijk Internet volgens Microsoft


Na al die jaren toch wat moe aan het worden van die Back-button en al die cookies van Internet Explorer? Altijd al dat Vista-gevoel willen hebben, maar voorlopig nog twee jaar niet de moed kunnen opbrengen om het spul ook echt te kopen (voorzover er een verkoper is die daadwerkelijk de deal wil sluiten, ik heb er nog niet een in een winkel mogen tegenkomen), laat staan te installeren?


Heb ik een leuke link voor u.


Nagenoeg in het geniep heeft Microsoft een nieuwe zoekdienst in beta gezet. Gewoon een front-end op Live, maar dan wel gebouwd op de Silverlight runtime, een klein flash-achtig gevalletje waarop ernstig gelikte gebruikersinterfaces kunnen worden gebouwd. Ik weet het, dat waren heel wat foute woorden in één zin (Live, runtime, Flash), maar Tafiti - wat een fijne Afrikaanse naam om spontaan te onthouden trouwens, ik proef Ubuntu-inspiratie maar dan verkeerd - geeft wel een onthullend kijkje hoe gebruikersinterfaces er uit gaan zien. Alleen maar denken aan je muis en er popt al ergens informatie tevoorschijn op het scherm. Let vooral op de bewegende boom waarin de zoekresultaten voorbij komen fladderen, je zit er toch even met waterige oogjes naar te kijken.
De vraag is natuurlijk of die tranen van blijdschap zijn of van oningehouden ellende. Het lijkt me dat er felle tegenstanders zijn, verwend als ze zijn door de serene kalmte van het witte Google resultatenscherm. Maar evengoed val je voor de uitbundige verzameling spiegels en kraaltjes.

Mijn advies: even doorbijten, installeer die Silverlight runtime (het is maar software, niets is voor eeuwig trouwens) en speel eens met het spul. Ik hoor graag van u in de comments, binnenkort ook beschikbaar als bewegende struik.

zondag, augustus 12, 2007

Overrated

Laten we er niet omheen draaien, het is niets meer dan ordinair komkommernieuws. KPN trekt in navolging van het Britse O2 ook in Nederland de stop uit iMode. Een verpletterende slag voor de 34 trouwe gebruikers van deze mobiele dienst. Zit je net middenin de organisatie van de jaarlijkse ledendag (deze keer op zolder bij Lenie, ze had er speciaal een nieuwe koffiekan voor gekocht), krijg je zo’n onheilstijding. Eufemistisch heet het dat KPN de verdere ontwikkeling van iMode stopt. De bestaande voorraad toestellen wordt gewoon verkocht. Je bonus als verkoper bij de Primafoon zal ervan afhankelijk zijn. Als je dat alsnog aan klanten weet te slijten, ben je een hele grote.

Mobiele toepassingen, je kunt het hele vakgebied er al jaren voor wakker maken. De bestuurskamer kan nog zo op slot zitten, als iemand met een mobiel apparaat aanklopt zwaaien alle deuren open. Dol enthousiasme, glimmende ogen. En daarna altijd weer die verpletterende stilte, want met een overtuigende business case wil het maar niet lukken.

Aan de industrie zal het niet liggen. Congressen op dit gebied worden druk bezocht en de Powerpointslides zijn nergens zo kleurrijk. Net zo bont als de praatjes over multimediale, interactieve, mixed-content user experiences die gesjeesde marketeers elkaar als papegaaien toe krijsen. Uitsluitend in eigen kring, want de klanten blijven nadrukkelijk weg. Niet alleen voor iMode maar ook voor telefoons met UMTS.

Gek hè, er zijn niet eens consumenten te vinden die veel te veel geld willen betalen voor schokkerige, slecht te volgen videobeelden op een telefoon die de batterij bijna hoorbaar leegzuigt. Zelfs niet als je 24 uur per dag de Gouden Kooi kunt volgen.

Aan de zakelijke kant is het beeld rooskleuriger. Maar daar is het wel simpelheid troef. Na een lijnvlucht trekt ondertussen bijna de helft van de passagiers een Blackberry tevoorschijn. Een ingehouden, bescheiden apparaatje is het – bijna een ontkenning van een mobile device – waarmee je doorgaans alleen je email controleert. En dat alles met behulp van de rechterduim. Veel meer dan wat symbolische bandbreedte heb je er niet voor nodig. Tenzij je weer een presentatie toegestuurd krijgt van een consultant die een strategisch plan heeft uitgewerkt rond mobiele toepassingen.

Zelfs het hipste mobiele apparaat van onze tijd – de iPhone – heeft geen bandbreedte nodig. Elke iPod-gebruiker weet het: ’s morgens even synchroniseren en je kunt een hele dag op stap.

Mobiel zijn, het lijkt een tikje overrated. Maak dáár maar eens een paar slides over, jongens en meisjes van de marketingafdeling.


Gepubliceerd in IT Executive, 8 augustus 2007

vrijdag, augustus 03, 2007

Second Life Big Bang

Mijn definitieve (...) liefdesverklaring aan Second Life, nu op Capgemini's CTO blog.