woensdag, december 31, 2003

Even meedoen aan de actie Raar Kapsel door middel van een link naar de genoemde site. Geen idee waar het over gaat? Zoek even op deze term via Google....

donderdag, december 25, 2003

Gelukkig kerstfeest! En zo. Vind u trouwens ridiculiseren een raar woord? Ik niet. Anderen wel. Gelukkig is er het Internet voor het opzoeken van onbekende termen. Bijvoorbeeld www.vandale.nl die een ter zake kundige uitleg geeft. Of googelen natuurlijk. Geeft een aantal zeer interessante links. Bijvoorbeeld deze site waar een pleidooi wordt gedaan om T-shirts te dragen met opschriften als 'Ga morgen knikkeren' of 'Voer fijne gesprekken'. Internet maakt je wijzer. Een fijn gevoel.

maandag, december 22, 2003

Ik ben vanuit de diepste morele overwegingen fel gekant tegen elk vorm van illegaal kopieren. Dat wil ik toch even benadrukken. Ik voelde me daarom behoorlijk gegeneerd toen een niet nader te noemen vage kennis (mijn broer) mij eergisteren een DVD gaf met een download van Kill Bill, de nieuwe film van Quentin Tarantino. Maar ja, wat moet je! Toch maar gekeken, want je wilt niemand voor het hoofd stoten. De film blijkt dan wel ernstig de moeite waard. Ongelooflijke, totaal overdreven bloedige gevechten. Briljante camerastandpunten. Het ontbreken van zelfs de meest rudimentaire dialogen. En natuurlijk het feit dat alle gewelddadige hoofdrollen worden gespeeld door krachtige vrouwen. Mannen fungeren voornamelijk als willoos voer voor het Teppan-Yaki zwaard. De show wordt wat mij betreft gestolen door de 17-jarige lijfwacht van Bad Girl Lucy Liu. Dit Japanse kostschoolmeisje ("Go-Go Yubari") heeft de meest ondoorgrondelijke, angstaanjagende grijns op haar gezicht die je je maar kunt voorstellen. Zou ze zelf ook illegaal downloaden?

zondag, december 21, 2003

Op dit moment is een bundel in bewerking van de columns die ik in de afgelopen 4 jaar schreef in diverse, ondertussen al dan niet ter ziele gegane vakbladen. Werktitel: Een Furby Op Je Schouder. Maar andere intellectuele titels kunnen ook. Bijvoorbeeld Het Anna Kournikova-effect van Java. Of De Jan Marijnissen-programmeur. Of Ontwikkelen voor Godot. Wie het weet mag het zeggen. Ik houd me aanbevolen voor suggesties, met als beloning 2 gratis exemplaren van het te verschijnen boek.
De planning is het boek in januari te publiceren via de BergBoek uitgeverij.
Binnenkort een nieuwe editie van de jaarlijkse proefavond van het Nederlands Genotschap van Fervente Wijnliefhebbers (zie hier de sfeervolle, emotioneel geladen impressies van voorgaande jaren). Bij hofleverancier Gerhard van der Lans werden in ieder geval wijnen ingekocht van een tot dusver onvermoed kaliber. Eind december op www.tolido.com het verslag.
Lang niet gezien! Ik kan het handjevol overgebleven trouwe lezers alleen maar beterschap beloven in deze hectische, aardeduistere laatste dagen van het jaar. Deze week verscheen in ieder geval in Software Release Magazine nummer 8 mijn column 'De Jan Marijnissen-programmeur' over Open Source, Linux en andere politiek correcte verschijnselen.

donderdag, december 04, 2003

De Descartesprijs voor het beste Europese wetenschappelijke onderzoek werd onlangs toegekend. En niet alleen voor het nog nauwkeuriger kunnen laten landen van kruisraketten in de achtertuinen van schurkennaties (zie boodschap verderop in dit weblog). Ook werd de prijs toegekend aan de Brit Richard Friend. Die heeft samen met Philips een doorbraak weten te bereiken in het maken van oprolbare beeld- en lichtschermen.

Ik word van zo'n bericht vooral heel vrij associatief. Zeg nou zelf: als je weet dat er binnen 3 jaar digitaal behang is, dan schenk je nog eens een flinke kop van die paddenstoelenthee in. Alleen al een speciaal abonnement op webshots lijkt me een goed idee. Elk half uur een nieuwe foto automatisch downloaden uit de serie Stemmige Roodbruine Herfstbossen. Doet het leuk als muur. Mp3'tje van ruisende herfstbladeren tegelijkertijd afspelen, en de nieuwe eeuw is definitief aangebroken. Kunst ligt ook voor de hand. Alle muren van je woonkamer bevolkt door zwijgende lui in donkere jassen die je voortdurend aankijken terwijl ze in de loop van de uren kringetjes om je draaien. Lekker rustgevend.
Om nog even op mijn vorige bericht terug te komen (zie hieronder): van een van de lezers kreeg ik de suggestie voor het claimen van nog zo'n bruikbare site: via www.findyourself.com zou je moeten kunnen uitvinden waar je eigenlijk zelf bent. Of wat je bent, liever gezegd. En dat allemaal op basis van de lokatie van je GSM.
Klinkt veelbelovend; hoef je niet al die uren in de halve Lotushouding te zitten om verlichting te vinden. Gewoon even het Internet op is al genoeg. Een korte controle door mij leerde overigens dat de site al bestaat: de firma The Thomas Concept brengt daar een psychologische aanpak aan de man voor het verbeteren van bedrijven. Overzichtelijk leven.

dinsdag, december 02, 2003

Professor Veronique Dehant van het Koninklijk Observatorium in Belgiƫ kreeg kortgeleden de Europese Descartesprijs voor het beste beste wetenschappelijke onderzoek van 2003. Ze heeft een theoretisch systeem bedacht om lokatiebepaling via GPS op 2 tot 3 centimeter nauwkeurig te krijgen. Momenteel blijkt een afwijking van een paar meter heel normaal gevonden te worden. Vandaar dat die kruisraketten nog wel eens een verkeerd huizenblokje meepakken.

Location Based Services gaan het helemaal maken, dat is duidelijk. Via een kruispeiling op GSM zendmasten kun je van elk mobieltje de exacte positie vaststellen. Stel je de mogelijkheden eens voor! Logica CMG heeft ondertussen een veelbelovende proef gedaan om op basis van het aantal GSM's op een wegdeel vast te stellen of er een file staat en hoe lang die dan wel is. Werkt een stuk beter dan van die lussen in het wegdek.

Zelf heb ik al de domeinnaam www.whereismyhusband.com geclaimed. Daar kunnen verontruste huisvrouwen via het ingeven van het mobiele nummer van hun echtgenoot volgen waar manlief uithangt. Blijkt de zoveelste overwerkvergadering gehouden te worden op de Wallen of in een gezellig studentenhuis. Technologie maakt meer kapot dan je lief is.

Andere mogelijkheden: www.findgrandpa.com voor het in de gaten houden van verdwaasde, dementerende grootouders en www.dontwannasee.com: een site waarop je de mobiele nummers kunt opgeven van lieden die je ten koste van alles niet wilt zien. Mocht zo iemand zich in een straal van een kilometer van je bevinden krijg je onmiddellijk een SMS'je met naam en locatie. Kun je een straatje omgaan. Omgekeerd kan uiteraard ook. Ik zal zometeen ook nog even www.iwanttomeet.com claimen.